Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mad med omtanke – bæredygtighed og et boost til privatøkonomien

Af Michael Qureshi

Mad med omtanke – 100 opskrifter på lækker mad af dine rester er skrevet af Thomas Alcayaga, som er kogemand og madblogger på www.madetmere.dk af profession.

 

Tanken bag bogen er at mindske danskernes madspild, men uden snobberi og løftede pegefingre. Det er en ædel tilgang, for danskerne smider 260.000 tons mad ud hvert år! Der er kun positive ting at sige om at stoppe madspild: Madlavning og indkøb bliver mere økonomisk, det er bæredygtigt at spise op, for madspild står for verdens 3. største CO2 udslip. Desuden er det respekt for råvarer, landmænd og ens egen tid, der også bør være en udslagsgivende faktor.

Udover det, så prøver bogen at ændre retorikken, så den usexede betegnelse “restemad” bliver pimpet op til “bonusmad” eller ”madoverskud”. Det eneste dogme, opskrifterne retter sig efter, er at alle råvarer skal kunne købes i et dansk supermarked – også uden for storbyerne.

 

En hyggelig og personlig tone

Opbygningen er veltilrettelagt: Bogen er tema-opdelt, hvor den første tredjedel tager afsæt i klassiske retter og hvordan der kan laves lækre retter ud af den første. For eksempel hoved måltidet “Lørdagskylling”. Alcayaga foreslår derefter fem yderst brugbare retter, der kan laves af resterne af den tilberedte lørdagskylling. Det samme gør sig gældende for hamburgerryg med dambet blomkål, gullasch med kartoffelmos og pizza med kødboller.

Efterfølgende er der et kød-kapitel, et æg-kapitel, et afsnit om mælkeprodukter, et om tørvarer på dåse, lidt om syltning og mange andre temaer. Det er en klog opdeling, som giver mening. Hele bogen er skrevet med et glimt i øjet og læseren fornemmer tydeligt personen Thomas bag. Det er nemt at forstå hans pointer og tonen er lun og åben.

 

Flamboyante opskrifter tilpasset det danske køkken

Her er en reel kogebog med masser af brugbare opskrifter. Det er ikke en overstylet fotobog af urealistisk madkunst, men en kogebog om hverdagsmad. Alcayaga henter inspiration fra alle verdenshjørner og tilpasser opskrifterne til et ganske almindeligt dansk køkken. Det vil sige, at ingen af opskifterne har en ren geografisk placering på det gastronomiske verdenskort. Men det er jo præcis sådan, de fleste af os laver mad: Med råvarer fra alle mulige steder, bikset sammen i et – forhåbentligt – velsmagende måltid. Det er en af grundene til at denne bog er så troværdig. Thomas Alcayaga virker ærlig. Også når han beskriver, hvordan hans eget køleskab kan indeholde for gamle madvarer og hvordan han sætter sit køkken i system. Bogen indeholder masser af praktiske tips og fremgangsmåderne er godt beskrevet uden af den grund at blive for pædagogiske.

 

Blærerøvsmad med wauw-effekt – på den enkle måde

En anden ting, der giver stort plus, er at der er opskrifter på hjemmekærnet smør og friskost, blandt mange andre ting, som de fleste aldrig kunne drømme om at lave selv. Før nu altså. For det er nemt! Forfatteren har blik for, hvad der giver “wauw”-effekt i et almindeligt hjem og deler gavmildt ud af sin viden.

Bogen indeholder et fantastisk register, så man kan bruge den til opslagsværk. Den er nem at finde rundt i. Der er ikke noget negativt at sige om bogen. Billederne er lækre på den lidt old-school måde, som er moderne indenfor kogebogsgenren for tiden. De viser råvarerne som de ser ud på den allermest indbydende måde.

 

Et godt bud på en julegaveidé

En kæmpe anbefaling herfra. Man skal ikke blive forskrækket over titlen, der henviser til rester. Mad med omtanke er ikke en kogebog, der kræver, at man har køleskabet fuld af specialiteter og fancy udskæringer. Faktisk holder den, hvad den lover: Opskrifterne er helt almindeligt mad, der kan købes overalt. Desuden er bogen enormt brugervenlig, så alle kan være med, lige fra nybegynderen, der lige er flyttet hjemmefra til den erfarne husmor eller -far, der søger ny inspiration til den daglige aftensmad.

 

Thomas Alcayaga: Mad med Omtanke – 100 opskrifter på lækker mad af dine rester.

TURBINE 2015, vejl. pris 249,95 kr.

Bogen kan købes her

 

poc_banner_803x180px

Del artikel

Andre læser også