ANNONCE
Aarhus Rådhus markerer Danmarks befrielse med lys og lyd
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Lys og klokkekoncert: Aarhus Rådhus markerer Danmarks befrielse

Af Line Ingwar Karlsen
Foto: PR
Foto: PR

Aarhus Rådhus markerer i år Danmarks befrielse på en særlig måde.

Med lys og klokkekoncert markerer rådhuset nemlig dagen, hvor danskerne for 76 år siden fik nyheden om de tyske troppers overgivelse.

Når du i aften den 4. maj tænder lysene i vindueskarmen, kan det derfor blive til toner fra byens rådhus.

Rådhuset vil spille en klokkekoncert fra rådhustårnet, og samtidig vil tårnet været lyst op af farverne, vi kender fra frihedskæmpernes armbind: rød, blå og hvid.

”Med de nye muligheder for lyssætning på rådhuset, akkompagneret af klokkenistens smukke toner, kan vi markere dagen sammen med hele Aarhus.

Vores rådhus har en helt særlig tilknytning til årene under besættelsen, så jeg synes, det er en meget smuk måde at markere befrielsesdagen på og en hyldest til de modige mænd og kvinder i frihedsbevægelsen,” siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Rådhuset under besættelsen

Rejsegildet for Aarhus Rådhus blev afholdt i december 1939, ganske få måneder inden den tyske besættelse af Danmark.

Selvom man var fast besluttet på, at rådhuset skulle stå færdigt efter den oprindelige tidsplan, blev mange af byggematerialerne forsinket af krigen.

I 1941 stod rådhuset klar til indvielse.

Under besættelsen blev rådhuset brugt af modstandsbevægelsen i Aarhus, og to gange under krigen blev rådhuset beskadiget af bombeattentater.

Det er Almaz Mengesha, medlem af Teknisk Udvalg, der har taget initiativ til markering:

”Vi har – uden sammenligning i øvrigt – været igennem en tid, hvor coronavirussen og dens snærende bånd har betydet, at mørket har fyldt mere end lyset. Nu kan vi endelig skimte, at mørket har en ende, og at lyset og livet venter forude.

Derfor har jeg i år haft et ekstra stort ønske om en højtidelig markering af frihedsbudskabet, og jeg er glad for, at vi kan markere denne historiske, vigtige dag ved at lade rådhustårnet indhylle i frihedens farver og lade klokkerne sprede et musikalsk frihedsbudskab,” siger Almaz Mengesha.

Klokkekoncert med historie

Da borgerne i Aarhus 4. maj 1945 kl. 20.35 kunne høre de berømte ord i radioen om de tyske troppers overgivelse, kan aarhusianerne 76 år senere høre tonerne af blandt andet En lærke letted og Danmarks frihedssang fra rådhustårnet.

Klokkekoncerten bliver spillet af klokkenist Peter Langberg og begynder på det særlige klokkeslæt 20.35 den 4. maj.

Del artikel