Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ordet er frit: Corona og mundbind – så læg dog en linje

Af Søren Holm-Hansen

Så kom meldingen: Anbefalingen om at bære mundbind i offentlig trafik i myldretiden afløses af et decideret krav, der gælder hele døgnet.

 

Eller hvad?

Der kommer mildt sagt skiftende meldinger fra borgmesteren, Sundhedsstyrelsen, sundhedsministeren, Midttrafik, statsministeren og andre aktører, som er involveret i dette cirkus.

 

Lavpraktisk problem

Fælles for dem synes af være, at ingen har erkendt, at det er noget nært umuligt at anskaffe sig et mundbind. Der er udsolgt!

 

Fredag eftermiddag erklærede borgmester Jacob Bundsgaard (S), at kravet gjaldt fra “nu”. Få minutter senere kunne man konstatere, at det nok snarere gælder fra mandag, når der er udarbejdet en bekendtgørelse. TV 2 Nyhederne omtaler endda et “juridisk” krav, om end der ikke kan udskrives bødeforlæg. Er juraen så på plads, eller kommer det an på kontrollørens humør?

 

Ekstra kontrollører

Beskeden var ellers klar: Bær mundbind – ellers bliver du smidt ud af bussen eller toget eller nægtet at stige om bord. Der bliver indsat ekstra kontrollører til at håndhæve kravet.

 

Men det skal de så alligevel ikke, meddelte Midttrafik lørdag eftermiddag. Ingen bliver smidt ud af bussen. Og dog.

 

“Vi skal ikke smide folk ud eller nægte dem at gå om bord,” sagde HR-chef ved Midttrafik Bjarne Larsen lørdag ifølge JP Aarhus – med den væsentlige tilføjelse, at passagerer “i sidste ende” kan blive smidt ud af bussen.

 

Hvad er så gældende praksis? Kan jeg tage bussen fra Ormslev til Stavtrup for at handle lidt dagligvarer uden at bære mundbind? Det er fire stop i en tom bus…

 

Hvad med færgerne?

På fredagens pressemøde kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meddele, at det omtalte krav vil gælde letbane, tog, busser og færger.

 

Men lørdag vidste Mols-Linjen, som lægger til og fra kaj i Aarhus, stadig ikke, hvordan man skulle forholde sig.

 

DSB’s slingrekurs

DSB kører sin egen slingrekurs; her afskaffede man kravet om pladsbillet i onsdags og genindførte det fredag, formentlig efter en venlig opringning fra ministeren. Men DSB havde lørdag endnu ikke overblik over, om kravet om mundbind gælder på banegården, i togene eller i gennemgående tog.

 

Midttrafik forsøgte sig med et Facebook-opslag fredag: Kravet om mundbind gælder fra den 7. august – og mundbind kan købes fra den 12. august på apoteker og hos Midttrafiks Kundecenter. 

 

Skal vi så bare blive hjemme i mellemtiden? En venlig medarbejder i Midttrafiks kundecenter medgav, at det var gået lidt stærkt – og med venlig hilsen…

 

Kaos

Det er det rene kaos.

 

Hvad skal man forholde sig til? Hvor skal man anskaffe sig disse mundbind? Og hvad koster de?

 

Prisen – hvis man overhovedet kan finde dem – svinger meget. I butikker, i kiosker og på nettet. Kvaliteten svinger også.

 

Frit citeret fra den politiske kommentator Hans Engell forleden på TV 2 News: Han havde tilbragt sommeren i Frankrig, hvor der ifølge Engell er fastsat en maksimumpris på 59 cent. I Danmark går der øjeblikkeligt bureaukrati i sagen: Hvad med folkepensionisterne og de studerende, hvad med kontanthjælpsmodtagere og andre med små midler, og hvordan administrerer man tilskud til masker, hvad skal der indsendes af dokumentation, hvem skal kontrollere det, hvornår får man refunderet et-eller-andet beløb, og kom hist op og herned. 

 

Stop det! Sæt et prisloft og se bort fra janteloven. De rige modtager også børnepenge, men dén diskussion tager vi senere.

 

Al respekt for dem, der forsøger at inddæmme denne pandemi, og selvfølgelig må vi alle gøre vores bedste. Men hovedløse beslutninger, som ikke kan håndhæves, bør nok gentænkes. Og kommunikeres klart, så ingen misforstår. Rethink, Aarhus!

 

Del artikel

Andre læser også