ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Persisk perle åbnet i Aarhus: Oplev smagen af Iran

Af Freja Dumont

Det persiske køkken byder på et hav af eksotiske, velduftende og farverige spiseoplevelser.

Det er den nye restaurant ’Mood Persian Cuisine’ på Sønder Allé 34 et godt bevis på.

Her kan du nemlig få smagen af det ægte Iran, som frem til 1935 blev kaldet Persien.

Vi besøgte den lille restaurant med plads til 30 gæster, som byder på alt det bedste indenfor original iransk kogekunst.

En eksotisk smagsrejse 

Det er iranske Sasan Safa, som står bag ’ Mood Persian Cuisine’, og han har om nogen styr på, hvordan de velsmagende og krydrede smage kommer bedst til udtryk i madlavningen.

Mange tror fejlagtigt, at iransk mad er stærkt. Det er dog ikke tilfældet.

Når man går på opdagelse i stedets menukort, er det nemlig smage som citron, lime, rosenvand, skalotteløg – og selvfølgelig Irans guld, safran, der dominerer smagene i retterne.

Alt er stort set marineret med det gule krydderi, hvilket er med til at understrege smagen af alle de andre ingredienser.

Persisk perle åbnet i Aarhus: Oplev smagen af Iran

Kebab i særklasse

’Kabab’, som betyder ’grillet kød’, er nok en af de mest populære persiske specialiteter.

Oprindeligt kommer kebabben fra Persien, men er jo i dag kendt verden rundt og laves i mange forskellige udgaver.

Den iranske kebab er dog kendt for at være mere fedtfattig, mør og velsmagende end andet kebab.

Kødet på spyd, som kan være alt fra lam, kalv og kylling, bliver tilberedt på grill og serveres med basmatiris toppet med safran og grillede tomater.

Netop risene, som oftest er en central del i persiske retter, er en hel videnskab i iransk kogekunst.

Risene bliver først skyllet grundigt, så kogt i vand, inden de skylles i si og til sidst dampkoges. Herefter bliver risene som regel også forgyldt af Zafrans gyldne farve.

Persisk perle åbnet i Aarhus: Oplev smagen af Iran

Og det kan altså virkelig smages, at det er en med kending til ægte iransk madlavning, som står bag serveringerne.

Vi var især helt vilde med nummer 7 på menukortet, ‘Jujeh Kabab’.

Her fik vi serveret safranmarinerede kyllingestykker grillet på spyd. Perfekt mørt, saftigt og lækkert – og med en eftersmag af lime, som gjorde smagen ekstra frisk.

Virkelig er en anbefaling værd.

Hertil fik vi en shirazi salat, som er en iransk salat, der stammer fra og er opkaldt efter Shiraz i det sydlige Iran.

Salaten består af finthakkede tomater, agurker og løg med citronsaft. Og til at dyppe vores brød i, fik  vi Mast Musirr, om er drænet yoghurt med salt, peber og iranske skalotteløg.

Persisk perle åbnet i Aarhus: Oplev smagen af Iran

Til at runde hele herligheden af bestilte vi en is – og smagen? Naturligvis safran. Hvis du umiddelbart tænker, at et krydderi som safran ikke hører sig til i en is, så kan du godt tro om igen.

Vi var i hvertfald vilde med den krydrede smag i isen, som blev toppet med pistacienødder.

Så er du på udkig efter en eksotisk og lækker smagsoplevelse, som er til at betale for og som skiller sig ud fra alt det andet, der findes i byen, kan vi bestemt godt anbefale dig at lægge vejen forbi Mood Persian Cuisine.

Del artikel