Reportage: Klimakamp og klare budskaber hos Naturhistorisk Museum Aarhus
Verdensmål og vilde dyr fra fortid og nutid. Global opvarmning og økosystemer, evolution og bæredygtighed. Naturhistorisk Museum Aarhus omfavner og behandler de store emner, som pt. optager hele verden, og så huser de 5000 forskellige dyr fra hele kloden. Spændende underholdning for hele familien!
I Universitetsparken i Aarhus, centrum for læring, visdom og forskning, ligger det statsanerkendte, selvejende museum med rødder helt tilbage til 1911. Danmarks næststørste af sin art med millioner af dyr i sine samlinger. Museet danner rammerne om fire permanente udstillinger og skiftende særudstillinger. Der er mange aktiviteter for børn som voksne, og hele 126.213 besøgende lagde i 2019 vejen forbi museet, der har til formål at fremme naturhistorisk forskning og formidle videnskabens resultater.
Museumsbutikken og udstillingen ´99 arter´
Vi ankommer i museumsbutikken kl.10.30 og får hurtigt en forsmag på, hvad der venter os; bøger om dyr og natur, dyrebamser, kikkerter og historiske spil. Her bugner af former og farver, og der indbydes til leg til glæde for de små. Vi snupper et eksemplar af aktivitetsbogen ´ARTbook´, der hører til udstillingen ´99 arter´. Overalt i museet, på vægge og i lofter, finder man forskellige arter, som man SKAL se, før man bliver voksen. I bogen krydser vi af, hvilke vi møder på vores vej, samt hvilke vi kender i forvejen. Sjov og lærerig event for børn i alle aldre. Vi smutter forbi auditoriet, hvor der skal være foredrag om dyr kl. 11.00, videre op ad trappen og lander på 1. sal ved udstillingen ´Vores Verden´.
Bæredygtighed og 17 verdensmål i ´Vores Verden´
Udstillingen er blevet til i samarbejde med Ramasjang- TV-vært Shane Brox. Målet er at skabe en ´bedre verden´ ud fra de 17 verdensmål, som FN satte i 2015. Udstillingen er bygget på genbrugsmaterialer og er i konstant udvikling, idet børn inviteres med til at bygge videre. Verdensmål skal laves om til ´hverdagsmål´. En udstoppet bjørn tager imod os ved indgangen. Fuglefløjt og dyrelyde brager ud af højtalerne, og vi træder ind i en ´skov´ fuld af liv og smukke effekter. Bygninger og landskaber er skabt af bl.a. toiletruller og papkasser.
De 17 budskaber ses rundt omkring; ´Stop sult´, ´Afskaf fattigdom´ og ´Ligestilling mellem køn´. Store temaer formidles i bæredygtig emballage og i børnehøjde. Vi skaber selv bæredygtig kunst i aktivitetscentret, hilser på en omrejsende pingvin og en ulv på lur. Til lyden af havets susen og interaktivt vand, der løber på gulvet, betragter vi en stor isbjørn omgivet af plastik på sin isflage. Et trist syn. Vi forlader eftertænksomt udstillingen og stiger endnu en etage.
Fascinerende dyr og fokus på klima i ´Den Globale Baghave´
En stor grindehval hænger hævet over alle museumsgæsterne ved indgangen. PÅ vej op ad trappen hører vi allerede dyr brøle, tudende ugler og bølger, der hamrer mod kysten. Rummet er fyldt med udstoppede dyr, der venligt kigger tilbage. En hvalros og en isbjørn møder os i døren, og til den anden side hænger et kæmpe skelet fra en kaskelothval, der i tidernes morgen strandede i vores ´egen nordjyske baghave´. Udstillingen sætter fokus på den biologiske mangfoldighed og viser dyr og arter fra hele verden. Nulevende, uddøde og endnu ukendte størrelser. Vi møder de tunge rovdyr fra Antarktis, de mere eksotiske fra Australien. Videre over Asien og Inden og til Nordamerika. Måbende børn går imponerede rundt, mens forældre fordyber sig i fakta om global opvarmning, klimaforandringer og truede dyrearter. Et fantastisk og livagtigt afsnit, hvor alle sanser bringes i spil. Vi kigger på koraller, fauna og flora, inden vi går til frokost og fordøjer de mange indtryk.
Frokost i ´Havestuen´ og på tidsrejse i ´Vores Natur´
I ´Havestuen´ spiser vi vores medbragte madpakke og får en kop kaffe, mens vi kigger ud på dyrelivet i parken udenfor. Mange børnefamilier har taget plads og snakker om de forskellige udstillinger. En rundviser passerer med en flok udenlandske studerende og fortæller passioneret. Fra ´Havestuen´ er der direkte adgang til udstillingen ´Vores natur´, som formidler det danske landskabs naturhistorie fra under og efter sidste istid til nutidens forskellige landskabstyper. Udstillingen er delt op i seks forskellige afsnit, og vi lærer alt om økosystemet, klimaet i skoven, og hvordan landskabet har forandret sig gennem tiden. Børnene stiller ivrigt spørgsmål. På en kreativ og spændende måde lærer vi, hvad skovens dyr spiser ved at trykke på en interaktiv tavle. En husmår kigger ned fra sit loftskjul, og rotter kigger op fra deres mørke kælderrum. Insekter og fugle lever side om side med varierende landskabsformer. En ræv søger føde i en skraldespand.
Eksotiske ´Afrikas Savanne´ og særudstillingen ´En Mands Passion´
Et stenkast derfra ligger museets ældste og mest autentiske udstilling; Afrikas Savanne. De vildtlevende dyr er alle et resultat af en jagtekspedition i Kenya tilbage i 1947 og rummer såvel løver og zebraer som antiloper. En leopard sniger sig ind på en abeflok, mens tre store løver æder grådigt af deres bytte. Det samme gør hyænerne. En han-løve kigger intenst på os, og man mærker kortvarigt hårene rejse sig i frygt for et angreb. Vi tager trapperne helt til tops, hvor den sidste udstilling gemmer sig under bygningens loft. ´En Mands Passion´ er en privat og helt unik samling af fuglekranier og brystben fundet rundt omkring i Danmark gennem de sidste 50 år. Her kan den mere modne og dedikerede fugleentusiast fordybe sig i alskens fuglearter, som den passionerede mand, Johnny, har fundet.
Noget for enhver på Naturhistorisk Museum
Naturhistorisk Museum har haft en god sommer med særligt mange gæster. Helt forståeligt, for museet byder i høj grad på underholdning for alle. Ud over fascinerende, smukke dyr og tankevækkende udstillinger, er der et hav af muligheder for børn. De kan komme på museumsekspedition og på gratis skattejagt. Der er mulighed for at møde det rullende VidensSkabet og undersøge fjer, DNA og vandprøver. Man kan dissekere dyr eller deltage i det sjove spil i app´en ´Kampen om naturen´. Man kan underholde sig med ARTbook´en og de 99 arter eller gå på opdagelse i Universitetsparken. Naturhistorisk Museum har fremtidsvisioner og er ved at etablere et nyt museum på Aarhus Ø, Nature & Science, og der arbejdes på at færdiggøre ´Foyerudstillingen´, som står klar medio september. Vi er i høj grad blevet klogere på natur og historie og har fået nye perspektiver på det liv, vi lever, efter dagens besøg. En varm anbefaling herfra!
Fakta
Åbningstider: Åbent alle ugens dage kl. 10.00-16.00
Priser: Børn under 18 år GRATIS adgang. Voksne 95 kr. Studerende 85 kr. Grupper (min.10) 85 kr. pr. pers.
Årskort SOLO: 195 kr. Årskort PLUS (adgang med ledsager) 295 kr.
Parkering: Det er muligt at parkere på museets plads, hvor der er betalingsparkering. Find vej her:
For øvrig info læs videre her: