20 år med Bichel Vine: Vinhandleren, som ser lyst på (vin)fremtiden
Kristian Skov har lige haft 20-års jubilæum hos Bichel Vine i Hjortshøj. Men det er nu ikke derfor, jeg skriver om ham, selvom det ville være oplagt. Grunden er derimod, at jeg er nysgerrig på, hvad der er sket på vinområdet i Aarhus. Hvis der altså er sket noget?
Kristian Skov, der i øvrigt er uddannet cand.scient.pol, forelskede sig i vinens forunderlige verden under et studieophold i Bordeaux. Sidenhen har han taget Advanced Certificate ved WSET i London. Kristian Skov er den person, som har arbejdet flest år i Bichel, så han må om nogen kunne fortælle mig om udviklingen. Og det kan han også.
Vin er sjovere i dag
Kristian Skov mener, at udviklingen på vinområdet de sidste 20 år har været til at få øje på. “Ja, det er klart sjovere at være vinhandler i dag, da der er en anden variation i udbuddet af vin. Ikke bare hos Bichel, men generelt. Der er mere spændende vine, og der kan købes flere forskellige vine end nogensinde før,
Men også rent organisatorisk er der kommet mere til. Bare sådan noget som en god hjemmeside er ret nyt hos Bichel. Der er kommet flere gode kolleger til. Flere produkter udover vin. Flere butikker, vi har tre i dag. Vi underviser fast i vin og holder flere smagninger. Vi har nu altid haft smagninger, men ikke så mange som i dag. Man kan vel sige, at vi udvikler os med større hast end tidligere. Jeg har haft gode kollegaer alle årene, og det betyder meget for mig.
Hvad er der sket hos Bichel de sidste 20 år?
Ordene står ikke ligefrem i kø for at komme ud af munden. Kristian tænker sig om, før han svarer. En ualmindelig god egenskab. Med et smil fortæller Kristian, at i dag har vi en rigtig vinhandel med kasseapparat og god plads. Her er smagelokaler, lager og lokaler til kurser. I starten var der jo næsten ingenting. Der stod vi midt i lageret og solgte vin. Men ellers har der været en konstant afsøgning af gode og mere eller mindre unikke produkter. Vi havde kun få vinhuse, dengang vi startede. Nu har vi et betydeligt større antal og fra flere lande end tidligere. Da jeg startede, var det meget koncentreret omkring Frankrig. Der er kommet mere bredde. Der er lyst til at komme ud og smage noget nyt fra små ukendte områder.
Hvad er dit forhold til økologiske vine?
Det er godt. Vi ser en markant stigning i økologi. Det ligger måske i generationen under 50. De vil prøve noget, som er unikt og går måske mere op i, hvordan et produkt er lavet. De fleste af os vil gerne prøve noget nyt. Den generelle voksende interesse for økologi og dyrevelfærd smitter også af på, hvad vi drikker. Forbrugernes forhold til økologi har jo også smittet af hos producenterne. Flere og flere af dem har ændret dykningsmetoder, hvilket gør, at vi kan tilbyde en lang række af økologiske og biodynamiske vine i dag. Det gør, at de ærlige og naturlige vine vinder frem hos Bichel.
Hvad er god vejledning?
God vejledning kræver viden og forståelse for, hvad kunderne har brug for. Vinområdet er kompleks, og det kræver, man har smagt alle sine vine. Hvis ikke er det svært at rådgive præcis, hvordan vinen smager. Dem, som går op i vin, søger vejledning hos professionelle fagfolk, hvor de kan få et kvalificeret svar. Vi kan hjælpe dem på en måde, hvor de føler sig trygge. Vi siger jo, hvad, vi mener, er bedst til en given ret eller til en given pris. Det korte svar er, at god vejledning er at hjælpe en kunde med at finde den optimale vin ud fra de kriterier, som kunden har.
Hvad er fascinerende for dig ved at arbejde med vin?
Det er sammenhængen med druer, vejr og jordbund. Det er dybt fascinerende, hvor stor påvirkning de tre ting kan have på det færdige resultat. Når man møder producenterne og lærer dem at kende, bliver jeg ofte fascineret af deres passion for det, de laver. Det betyder meget for mig, at jeg kender mange af dem, som producerer vinen, vi sælger her hos Bichel. Vinbønderne er selvsagt forskellige, og det kan jeg smage. Deres forhold til livet smitter af i den måde, de laver deres vin på. Måske på et ubevidst niveau. Jeg synes også, det betyder noget for kunderne, at vi kender vinbønderne, da vi uden tvivl kan give en bedre rådgivning.
Hvad er din favoritvin?
En vin er svær som favorit, men mit favoritområde er det sydlige Rhône. Generelt er Frankrig stadigvæk spændende. Rhône går lige i hjertet, mens Bordeaux mere er til hjernen. Chile rykker, dem følger jeg tæt. Det samme med Tyskland og Østrig. Men også andre mere nye områder i de gamle vinlande er spændende. Jeg drikker meget forskellig vin og er nysgerrig på vin. Generelt vil jeg bare gerne drikke vin med de rigtige mennesker, frem for at drikke den “rigtige” vin med de forkerte mennesker.
Hvordan ser du fremtiden for vinhandlerne?
Lys og optimistisk. Rådgivningen, vi kan give, er jo markant bedre end supermarkederne. Forbrugerne går efter oplevelserne. Besøg, vejledning og smagninger. Vi kan lave en anden stemning end supermarkederne kan. Du bliver beriget hos en specialdetailhandel. Vi ser jo flere og flere mennesker i butikken, som bevidst søger råd og en snak om vinen og maden. Her kommer alle typer kunder, og alle får en god vejledning, uanset om de køber en vin til 60 kroner eller en til 400 kroner. Tilfredse kunder kommer igen og igen.
Hvad er tendensen på vinfronten?
Der er nok flere, men der er en markant interesse til lettere og køligere vine. De passer måske bedre til meget af den mad, vi spiser. Vi spiser flere og flere grøntsager, og lettere vine passer bedre til for eksempel vegansk mad. Vi spiser på en anden måde i dag, og de kraftige og tunge vine, som vi alle kender, er ikke altid gode til vores mad. Generelt er vine, som er præcise i deres udtryk på vej frem. Man kan slører meget ved fadlagring. Dermed ikke sagt, at fadlagring ikke kan være godt. For det kan det.
Sidst, men ikke mindst, så er der sket en ændring i forhold til prisen på de vine, kunderne køber. Især her hos os ser vi, kunderne gerne vil bruge flere penge på vin. Hellere to gode flasker frem for fire middelmådige vine. Den tendens, tror jeg, bliver forstærket de kommende år.
Se mere om Bichel Vine her