Tjek vinen: Årets julevin til maks. 100 kroner
Juleaften er en af de få dage om året, hvor vi næsten alle i Danmark spiser det samme samtidigt. Menuen består af flæske- eller andesteg, som er salt og fed, eddikesur rødkål balanceret af sukker, sursøde æbler med ribsgele, søde karamelkartofler og en fed sauce. I sig selv er flere af elementerne krævende for vinvalget og tilsammen er de bestemt en udfordring.
Det er der skrevet meget om.
Løsningen er typisk den samme. En vin, der har nok alkohol og sødme til at kunne håndtere sødmen, nok fylde til at omfavne eddiken og nok syre til sammen med alkoholen at rense paletten efter den fede og salte mad.
The usual suspects
Der er en håndfuld områder, hvor vi finder netop den slags vin. Det er typisk i det sydlige Rhône eller nordlige Italien, at vi danskere har fundet den rette vin. Den amerikanske Zinfandel, den argentinske Malbec og de australske Rhône-blends er nyere bud på samme type vin: kraftkarle, der klarer alle julens udfordringer.
I år har vi som noget nyt lavet denne kategori for vine til maks 100 kr. Se vores guide til gode julevine uden prisbegrænsning her.
Risalamande
Hele menuen er ikke gjort med and eller flæsk. Risalamande med kirsebærsovs og dysten om mandlen er obligatorisk.
Se vores guide til gode vine til risalamanden her.
2016 Côtes du Rhône, Clos St. Antonin, Frankrig
Jysk vin: 125 pr. fl. eller 95 pr. fl. ved køb af 12
I duften blandes syrlige røde bær med en anelse kærnemælk, der dog hurtigt forsvinder. Den smager af bærfrugt, friskkværnet peber, citron-timian og lakrids. Tannin og syre er flot balanceret og længden på eftersmagen er god. En lidt rustik Côtes du Rhône, der ikke desto mindre er yderst charmerende og som med sine kanter skærer flot igennem julemanden.
Clos St. Antonins Côtes du Rhône er min anbefaling til julebordet.
6 stjerner
2017 Cotes du Rhone Village Valraes, Domaine Bellane, Frankrig
Laudrup vin: 99 pr. fl.
Duften er frugtdomineret, men byder også på indslag af peber, lakrids og tobak. Clos Bellane har en god syre, der er rygrad i vinen og som gør den spændstig. Her er massere frugt, en god del tannin og en sødmefuldhed, der gør den oplagt til julebordet.
5 stjerner
2017 Côtes du Rhône, Domaine clos Romane, Frankrig
Bichel: 125 pr. fl eller 100 pr. fl. ved køb af 6
I næsen er der røde bær med kirsebær helt i front. Det er ligetil og charmerende frugt. Vinen smager af moden frugt, med et sødmefuldt præg. Her er ingen fadpræg og det klæder vinen. Strukturen har power nok til julebordet, hvor den vil være et sikkert hit.
5 stjerner
2017 ’Immortalis’ Monastrell, Pago Ayles, Spanien
Smag først: 170 pr. fl. eller 85 kr. pr. flaske ved køb af 3
Immortalis er en lys saftig rødvin med sødme. Den dufter af røde bær med et svagt marmeladepræg. Den smager af røde modne bær i alliance. Tanninen er finkornet, men present som modspil til frugt og alkohol. Et godt bud på en julevin til en god pris – hvis man da altså køber tre flasker.
5 stjerner
2017 Primitivo de Manduria, ’Mandus’, Pietra Pura, Italien
Skjold Burne: 99,75 pr. fl. på tilbud
Vinen dufter af krisebær og sødmefyldt fad i form af vanilje og kokos. Vinen har alkohol og sødme til julemaden uden at blive flad. Tanninerne er afdæmpet og bløde, næsten poleret. Her er syre og frugt, foruden et kraftigt fadpræg, der får lov at stå.
4 stjerner
2010 Côtes du Rhône, ’Cuvee Philipson’, E. Guigal, Frankrig
Philipson wine: 134,95 pr. fl. eller 79,95 pr. fl. ved køb af 12
Der er smæk på peberen på denne aldrende Côtes du Rhône. I næsen er vinen støvet og frugten ved at forsvinde, i stedet finder man lidt sød tobak, men i smagen er der stadig smæk på. Her er det peberen og tanninerne, der bider fra sig. Frugten er også i smagen på retour, men strukturen fejler intet. En aldrende vin, der bestemt er god til tilbudsprisen.
4 stjerner