ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Århusianere ramt på deres sundhed under Corona

Af Redaktionen

Corona-krisen har været i Aarhus i et år, og vi har efterhånden alle mærket til dens bagsider ganske hårdt. Fra aflyste fester og fejringer til venner vi ikke har set i en evighed og lukkede restauranter, barer og butikker – få dele af vores liv er undsluppet Coronaen hundrede procent. Dette gælder også vores sundhed.

Danskernes sundhed har nemlig også lidt under coronapandemien. Ikke blot med faren for Corona, nej, restriktionerne der har været indført for at beskytte mod Coronaen har haft diverse negative effekter på andre dele af vores sundhed, herunder diverse gener og smerter. Men hvorfor egentlig, og hvor kommer disse smerter fra?

Manglende bevægelse fører til mange smerter

En af de helt store syndere i forhold til smerter i kroppen under Corona-nedlukninger, har været det faktum, at mange når de har arbejdet hjemmefra eller været i hjemmeskole har bevæget sig mindre.

For skoleeleverne peger meget på, at det er den manglende idræt i skoletiden og de manglende fritidsaktiviteter som fodbold, håndbold, dans og så videre. For de voksne drejer det sig mere om manglende transport til og fra arbejde, samt nedlukkede fitnesscentre. Desuden kan det være svært at komme ud for alvor i en by som Aarhus, hvor bygrænsen sjældent er tæt på.

Dette har stor indflydelse på kroppens ve og vel. Mange smerter i ryggen og nakken kommer delvis af manglende bevægelse, og når først de er kommet er bevægelse også typisk den bedste måde at slippe af med dem på.

Typer af smerter

Det er også særlige smerter der er meget udbredt under Coronaen. Som nævnt er smerter i ryggen, nakken og forskellige former for hovedpine ret udbredt. Disse skyldes som nævnt delvist det at vi motionerer mindre og at vi sidder indenfor, men der er også andre corona-relaterede faktorer der spiller ind.

Særligt måderne vi sidder på, kan være en stor kilde til gener og smerter. Det kan virke mærkeligt at Coronaen skulle få os til at sidde anderledes, men det giver nu god mening. Mange har ikke nødvendigvis haft decideret hjemmekontor før Coronaen, så folk er taget til takke med spiseborde og spisebordsstole.

I forhold til mere ergonomiske kontormøbler som for eksempel hæve-sænkeborde, vil hjemmemøbler ofte få dig til at sidde dårligt og foroverbøjet. Dette fører til overbelastning af ryg og nakke, hvilket kan give smerter her samt hovedpine.

Hjælp er til at få

 

Er du en af de mange danskere der har fået forskellige smerter under Corona-krisen, er der heldigvis hjælp at få mange steder i Aarhus. Ifølge branchen, så er der lige nu mange som søger professionel hjælp og det giver travlhed hos bl.a. Nortvig & Uhrenholt der er kiropraktor i Aarhus. Det er dog ikke svært at se hvorfor.

Både fysioterapeuter og kiropraktorer kan både hjælpe med at diagnosticere og behandle forskellige smerter i bevægeapparatet. Dette kan være en god måde at komme igennem og ovenpå Corona-krisen, så du både kan få redet ud hvorfor du har smerter og hvad du kan gøre ved dem.

Selvhjælp og forebyggelse

En anden ting der er værd at gøre, er at sætte sig ind i hvordan du forebygger disse smerter. I takt med at genåbningen kommer og vi nærmer os enden, bør vi stadig tænke på vores sundhed under de sidste måneder af Coronaen, så vi kan komme bedre ud, når alt dette engang er ovre.

Den bedste forebyggelse er ret ligetil. Kom ud, motioner og få noget friske luft. Som vi har nævnt, kan mange af de smerter der er kommet under Corona helt eller delvist spores tilbage til mangel på motion og bevægelse.

Det behøver ikke at være meget mere end en god gåtur om dagen. Mere er selvfølgelig godt, men har du svært ved at finde tid og lyst til det, så start småt. Der er også gode øvelser der kan hjælpe dig til at undgå smerter. Disse kan du ofte få fra kiropraktorer eller fysioterapeuter hvis du går til dem.

Del artikel

Andre læser også