Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Unik, i en tid fyldt med kopier – CANblau og den moderne spanske tapas!

Af Line Ingwar Karlsen

At CANblau scorer flere gæster, end Don Juan scorer damer er vel ikke nogen hemmelighed – eller er det? Den store spanske tapasbar ved Vor Frue Kloster i Aarhus holder både niveauet og kursen, selv om tapasbaren er populær og velbesøgt. Ret ofte er der fuldt hus. Netop fuldt hus var der, den aften vi var forbi, for at anmelde dem. Nu er fuldt hus ikke altid negativt. Der kan fint være noget godt over en fyldt restaurant, hvor der er et leben, som på en restaurant midt i Barcelona. Så jeg eller vi havde de positive briller på med hensyn til de mange gæster.

 

Aarhus’ svar på elBulli

Jimmy Holm er navnet på køkkenchefen. Hvis du bare kender det mindste til kokkebranchen, vil du kende hans navn. Han har arbejdet på den legendariske spanske restaurant elBulli, der i en årrække var verdens bedste restaurant. Maden eller en del af den, er inspireret af Ferran Adrià på elBulli, men nyfortolket af Jimmy Holm og hans crew.

Restaurant Canblau i Aarhus

Enkelt menukort – kryds uden bolle

At bestille mad på CANblau er ikke verdens letteste opgave. Der er nok at vælge mellem, og kunsten at begrænse sig er lettere sagt end gjort. Vi gik pænt amok med krydserne og valgte lidt af hvert, både personlige retter og retter som vi kunne dele. Delemad kan være cool, især hvis man deler med en, som ikke spiser så meget.

Bestillingseddel på CANblau i Aarhus

4–0 til CANblau fra start

Vores fire første tapas kom på en gang. De bestod af marinerede rejer og frissesalat med aioli til 78 kroner. En slags CANblau klassiker vil jeg mene, eftersom jeg har bestilt den en del gange. Aiolien var moderat i smagen, fint nok, for så var der plads til at smage de marinerede rejer.

Marinerede rejer på CANblau i Aarhus

Flamberet rimmet laks med goma dressing (klassisk japansk), hvor smagen af sesam var tydelig. I udkanten var en markant grøn dildolie. Ellers var der peanuts og skovsyre ved laksen. På toppen var der puffede ris. En enkel ret, i en størrelse som jeg vil betegne som stor tapas. Laksen var perfekt flamberet. Ingredienserne spillede fint sammen, dog syntes jeg ikke, de puffede ris gjorde noget ved retten. Prisen var 98 kroner.

Flamberet rimmet laks på CANblau i Aarhus

Tapas med røget og let flamberet ål, håndpillede rejer, løgcreme-marmelade, fransk vild brøndkarse, emmentalerchips og en smule revet citronskal. Så enkelt kan det gøres, hvis man ellers kan finde ud af det. Og det kan de, på CANblau. Ålen var i sig selv fantastisk, men løgmarmeladen smagte som ind i himlen godt. Et bud var, at den var godt kogt ind med fløde, men bottom line var, at retten var en af de bedste retter, jeg nogensinde har smagt med ål – og så kostede den kun 108 kroner.

Tapas med røget og let flamberet ål på CANblau i Aarhus

Tre gange krabbesalat mellem kartoffelchips og med avokadocreme på toppen. Salaten var lavet på krebsehaler og plukket krabbekød. Den var på ingen måde fed, selv om den var vendt i mayo og creme fraiche. En smuk servering, hvor man kunne smage krabbekødet. Prisen var 88 kroner.

Tre gange krabbesalat på CANblau i Aarhus

De tre første fungerede som opstart, og var hver især fint skarpe, især de to sidste.

 

Mellemretten var et par gange friskrørt gedeost på grillet brioche. På toppen var der koldsyltet pærer, en tøffel-honning sirup og en syrlig reduceret balsamico. Pynten var nyplukket skud fra krydderurter. Her fik vi en perfekt tilberedt gedeost i den milde ende. Flot servering, hvor syre/sødme balancen var til topkarakter. Gedeosten kom lidt i baggrunden på grund af den syrlige balsamico og den søde trøffel-honningsirup. Men samlet set, en klasse tapas.

Friskrørt gedeost på grillet brioche på CANblau i Aarhus

Hovedretterne eller vores ”store” tapas bestod af en omgang jomfruhummer-bisque med kammusling. Svampepuré af Karl Johan svampe i bunden til 88 kroner. Okay servering. Kraftig bisque, men ikke aftenens bedste servering.

Jomfruhummer-bisque med kammusling på CANblau i Aarhus

Kan trøfler være kedelige?

Lys ristet toast med kogt skinke, trøffel og mozzarella til 78 kroner. Umiddelbart lyder det kedeligt, og da serveringen kom, så det også en smule kedeligt ud. Men nej, det smagte ikke kedeligt. Fint indslag, hvor trøflen tog alt opmærksomheden. Det var den, vi kunne smage. Gennemtrængende og helt suveræn. En oplagt dele servering. Der kom fire styk, og det er for voldsomt til en mand, men fint til 2 eller 4 personer.

Lys ristet toast med kogt skinke, trøffel og mozzarella på CANblau i Aarhus

Langt fremme i baren

Brioche burger var min lille mellemhapser. Bøffen var lavet på hakket ungkvæg, bacon og sortfodssvinekød. Sennep, mayo, hakket asier og hakket forårsløg. Enkelt og med helt vildt god smag. Hvis man kan tale om (endnu) en signaturret på CANblau, så er det den her. Hvis nu du er i tvivl om, hvad du skal bestille af tapas, så bestil bare 7 styk af dem her. Det er en sikker vinder, og smager helt forrygende. Fik jeg sagt, at prisen var tæt på latterlig? Kun 38 kroner kostede den.

Brioche burger på CANblau i Aarhus

Tapasservering i størrelse jysk

Kalvemørbrad var dagens største servering. Flot, og mere en ”rigtig” hovedret end en tapas. Kødet kom fra New Jersey, stegt medium og serveret med en lun kartoffelsalat med asparges, peberrod, løg og dijonsennep. Oven på var der citronfileter og en madagaskarpebersauce. God stærk smag. Man kunne smage sennep, peberoden og pebersaucen. Kødet var perfekt. Prisen var 128 kroner. Eneste kritikpunkt var, at der var for meget kød. Underligt at skrive, og det er da også første gang, jeg skriver det. Jeg elsker jo kød! Men det, jeg mener, er, at jeg mere er til mindre tapas-serveringer. Halv størrelse og halv pris ville være perfekt i min bog, men igen, det er jo smag og behag.

Kalvemørbrad på CANblau i Aarhus

Pyrenæ spædlam hed næste tapas. Lammebov tilberedt i olivenolie og salt. En blanding af vilde svampe. Persille/hvidløgspuré i bunden og syrlig hollandaise og brøndkarse på toppen. Lammet var så mørt, at det var svært at tro, det var kød. Et bud er, at det var sous vide tilberedt i et godt stykke tid. Igen en uhyre enkel servering, hvor smagen vælter dig ned af stolen. Især den syrlige hollandaise provokerede det lidt fede lam og svampene. Hatten af her. Prisen var 128 kroner og størrelsen var også størrelse stor.

Spædlam på CANblau i Aarhus

Syltet pære med vaniljecreme, citron, en pæresorbet med butterdejsflager, nødder i bunden og en lun chokoladeskum ud over. Dekorativt anrettet og fin smag. God sødme. Den var dog ikke for sød, hvilket er et plus i min bog. Prisen var 98 kroner.

Syltet pære med vaniljecreme mm. på CANblau i Aarhus

Anden dessert var ikke tung. Tak. Det var en flot farvestrålende dessert med iscreme, syltet abrikos, friske appelsinfileter, fransk honningkage og hvid chokolade farvet i forskellige farver. God gimmick. En let og frisk dessert, som klart er en vinder.

Iscreme, syltet abrikos, friske appelsinfileter, fransk honningkage og hvid chokolade farvet i forskellige farver på CANblau i Aarhus

Dagens sorbet var lavet af passionsfrugt og mango serveret med knas. Prisen var 68 kroner. En let og rensende dessert, som var let at spise, selv om vi på det tidspunkt var godt mætte. Tjenerne gloede også lidt, da vi alle tre ved bordet bestilte dessert. Man er vel jyde! Men hvis ret skal være ret, så bestilte vi kun desserterne, fordi vi ville anmelde CANblau. Vi var meget mætte, da vi kom dertil.

Dagens sorbet på CANblau i Aarhus

Ikke så meget tudefjæs – Spansk vin med kraft og saft

På CANblau får du ganske fornuftig vin. Det skal forstås på den måde, at deres vin rammer godt og bredt. Udvalget er pænt stort, men mange af vinene er ukendte, hvis man ikke går meget op i vin. Sådan er det. Dog skal det lige tilføjes, at danskere ikke er specielt gode til spanske vine. Vinene på flaske sælges til humane priser og er ganske venlige ved tegnedrengen. Vores tjener var ikke helt så skarp på vin, så hun hentede en kollega, som var lidt bedre. De havde mere end normalt travlt den aften, så det er forståeligt, at alle ikke kan vide lige meget om vin.

Udestuen på CANblau i Aarhus

De første herligheder blev skyllet ned med spansk cava, fra vingården Maria Casanovas. 78 kroner for et glas. Fin og kompleks cava med en fin druesmag. Et glas med bredde, og som passer godt, både som aperitif og til fiskeretterne.

Vinen, til ikke fiskeretterne, var fra det nordlige Spanien, nærmere betegnet, provinsen Navarra. Bodega Nekeas hed producenten. Det var deres Reserva fra 2009 lavet på halv Merlot og halv Cabernet Sauvignon. En fætter med både alder og fad, skønt. Prisen var 458 kroner for en flaske. En fair pris i min bog.

Lidt vin fra Bodega Nekeas på CANblau i Aarhus

Fart over feltet

Vi var der en fredag aften, hvor restauranten var fyldt. I det store rum, bagerst i restauranten, var der et stort selskab på 70 gæster. Det var fint nok. Det generede ikke os, men vi kunne da godt fornemme, tjenerne havde noget at se til. Ventetiden var længere, end vi var vant til på CANblau, men det tog vi i stiv arm. Heldigvis kom der vand, brød og vin ret hurtigt. Dermed ro fra os et stykke tid. Hvis vi skulle komme med et kritikpunkt, så var det helt klart betjeningen. Den var simpelhen for sløv. Første del af aftenen var præget af en ustruktureret betjening. Vi havde tre tjenere ved vores bord, og de talte ikke sammen. Men da vi kom lidt hen på aftenen, fik vi en tjener, som var tilstede, og havde styr på både mad og vin. Det fortæller os, at CANblau godt kan, hvis de vil, yde en rigtig god service, men når der er spidsbelastning, så kniber det lidt. Der skal mere personale på. Men det kunne vel ske på de fleste restauranter, som havde 170 gæster inde på samme tid. Maden og vinen overskyggede stort set alt, men vi ville gerne have præsenteret vores mad, og det fik vi ikke i 1. halvleg.

En fyldt tapasbar på CANblau i Aarhus

Bedste tapas-restaurant vest for Storebælt

Jeg var sgu lige ved at skrive Øresund, men da jeg ikke kender alle de københavnske tapasbarer, lod jeg være. Men i Jylland/Fyn er CANblau den spanske verdensmester. De har om nogen formået at holde fokus, og ikke flakket rundt alt efter hvilke trend, der nu var på mode hist og her. Når CANblau formår at holde et så højt niveau på deres tapas, skyldes det helt holdent linjen. Ud over det, så kræver det også nogle dygtige og kreative kokke.

Når man er den bedste, så er der jo ingen grund til at prale med det. Som spansk eller meget kraftig spansk-inspireret tapasbar er CANblau helt unik. Ingen andre, jeg har besøgt, kan i min bog matche CANblau, når vi taler spansk tapas. Eneste kritikpunkt er de til tider store serveringer, og betjeningen, som ikke var skarpe nok. Så lad os håber, at der komme lidt mere fokus på betjeningen på CANblau i fremtiden.

 

En sympatisk regning

Vi betalte 2.008 kroner for mad og drikke til tre personer. Hvis nogen måtte mene, det er dyrt, så tager de grundig fejl. Maden var verdensklasse. Vinen var mere moderat. Det var prisen for den også. Betjeningen havde travlt, hvilket vi måtte acceptere med en fyldt restaurant. Alt i alt en dejlig aften på CANblau i Aarhus. Vi har spist der mange gange, og det bliver vi ved med. En sjælden ros vil jeg give holdet på CANblau for deres mad. Den skiller sig ud, og er sin egen, i en by – og et land fyldt med kopister. Længe leve originalen – og i dette tilfælde CANblau!

 

Anmeldelsen er skrevet af Jan L. Pedersen

 

Canblau TapasbarKlosterport 28000 Aarhus CEmail: info@canblau.dkTelefon: +45 86 88 88 19Link til hjemmeside--------------------------ÅbningstiderÅben alle dageKøkkenets åbningstider:Frokost kl. 12.00 - 15.00Aften kl. 17.00 - 21.00Aften fredag & lørdag kl. 17.00 - 22.00

[mappress mapid=”478″]