ARoS Wine & Food: Smørrebrød i kulturen
Vi ELSKER smørrebrød. Smørrebrød er ikke længere, hvad det har været. Smørrebrød har nemlig aldrig været bedre, end det er i dag, efter vores mening. Smørrebrød anno 2018 er blevet løftet op til helt nye niveauer. Tak for det!
Eftersom smørrebrød er en integreret del af dansk kultur, er den selvfølgelig også at finde på kunstmuseet ARoS. Vi besøgte ARoS Wine & Food, niveau 4, for at afprøve om ARoS er lige så gode på mad-kultur, som på kunst-kultur.
ARoS Wine & Food
Vi prøver de fire forskellige stykker smørrebrød, som ARoS har placeret flot og farverigt i deres cafeteria-lignende udstillingsdiske. Priserne er meget standard. 1 smørrebrød for 65 kroner, 2 for 120 kroner og 3 for 170 kroner. Udvalget er pænt, og pålægget er også i orden.
Men, det er desværre ikke sådan smørrebrød smage. For det første ødelægger den store mængde af salatblade smagsoplevelsen. Vi synes faktisk, at salatbladene, i det omfang vi så her, er fuldstændigt overflødige på smørrebrød. Men dér er ARoS altså gået all-in, hvilket vi mener er en skam.
For det andet kommer smørrebrødet fra ARoS på surdejsrugbrød, hvilket der ikke er noget galt i. Men surdejsrugbrødet er desværre tørt. Smørrebrød er super simpelt, så når brødet fejler, har det desværre en stor konsekvens for den fulde smagsoplevelse. Øv Øv!
Vi beslutter os for at fjerne salatbladene, for at få den fulde smagsoplevelse af de ellers flotte smørrebrød.
Et stykke med laks
Vi giver færrest point til smørrebrødet med røget laksetatar. Godt nok refererer ordet tartar i sig selv blot til råt kød. Men for os refererer ordet til en sammenhængende masse af råt kød med forskellige flere ingredienser i. Vi bliver lidt skuffede ved synet af helt almindelige udskårne røgede laksestykker. Efter vores mening lige til den gode side, at kalde denne servering for en laksetartar. I vores øjne blot røget laks.
Endvidere er serveringen pyntet med vissent brøndkarse. Det gør allerede noget for smagsoplevelsen, når synet ikke virker appetitligt. Da vi har fjernet både den store mængde af salatblade, og den visne brøndkarse, oplever vi dog en velsmagende laks. Faste små laksestykker, uden for meget fedt, og med en god røget smag.
Smørrebrødet med skinken er dejlig. Skinken kommer fra Troldgården, der opdrætter sortbrogede danske landgrise, som har levet så naturligt som muligt. Derfor økologisk kød fra sorte grise. Smagen er blød og sødlig. Et lækkert stykke med den syrlige hjemmerørte pickles og peberrod på toppen.
I forhold okserilletten er det positivt at få en rillette, hvor kødet fremstår så tydeligt. Flotte oksestykker træder frem, på trods af konserveringen i fedtet. Smagen af okse er dejligt gennemtrængende (husk vi har fjernet salatbladene), og giver en dejlig fasthed til rilletten. På rilletten er der tilpas med syrlighed på grund af hamp-sennepen, de syltede løg og tranebær.
Flest point giver vi til ostemaden ”Gammelknas”, der kommer med hyben-marmelade og honning-nødder. Osten er en innovativ fortolkning af den kendte klassiske Havarti. Den er dejlig fed, og har en lækker balance mellem den søde frugt-smag og den syrlige kærnemælks-smag. De knasende sprøde proteinkrystaller, der er i osten, er differentierings-parameteren. De giver en super god kontrast til den ellers cremede ost.
På samtlige af smørrebrødene må vi også give point for valget af råvarer på pålægget. Det kan smages, hvordan kun nøje udvalgte lokale producenter er i spil. Dog er det ærgerligt, at kun smages kommer frem, når vi fjerner den store mængde af salatblade og ser bort fra det tørre brød.
Er der forskel på gammeldags og moderne smørrebrød?
Vi leder længe efter en undskyldning for, at smørrebrødet fra ARoS Wine & Food ikke lever op til vores forventninger. Er der mon forskel på mere gammeldags smørrebrød og moderne smørrebrød?
Var det i “gamle dage” okay at skabe den høje belægning ved tilførsel af salatblade?
Vi har researchet lidt… Svaret er desværre nej.
Godt nok er netop dét, der gør et smørrebrød unikt, den høje belægning af diverse typer af pålæg og tilbehør dertil. Men det har aldrig været hensigten, at smørrebrød skulle opnå en høj belægning ved tilførsel af salat.
Faktisk kommer mange af de mere klassiske smørrebrød helt uden salat, for eksempel Dyrlægens Natmad. Efter vores mening bør smørrebrød generelt ikke tilføres med overflødige eller unødvendige grønne blade.
ARoS på en gråvejrsdag
Det er en rigtig januardag vi bevæger os ind på ARoS. Vi må kæmpe os gennem blæsten. Vi kommer med det samme i bedre humør, da vi indtræder de 20.700 kvadratmeters kunst med summen af god stemning. En stemning hverken gråvejr eller dårlig smørrebrød kan ødelægge.
ARoS Wine & Food, niveau 4, bliver også kaldt for ART Café. Det giver god mening. For der er en dejligt afslappet café-stemning. Caféen ligger ved ARoS Torvet. På samme plan, som vi indtræder ARoS.
Her er åbent for alle – med eller uden billet til kunstmuseet.
Lokationen kan noget
Vi synes, at ARoS Wine & Food er et besøg værd! Hvad enten besøget skal kombineres med en tur i Regnbuen, udforskning af en af de aktuelle udstillinger, eller “bare” være et rent cafébesøg. Vi nyder virkelig den kulturelle summen, kombineret med roen, mens bylivet suser forbi bag ruderne, hvor vi sidder med udsigt til Vester Alle. Vi tænker straks på næste gang, vi får gæster, for eksempel udenbys fra.
Det er oplagt at tage en kop kaffe på ARoS – hvor blæret lyder det ikke lige? Vi bliver hvert fald enige om, at det ikke er sidste gang, at vi har været på ARoS Wine & Food, niveau 4 – de skal have en chance til!
ARoS Wine & Food
Aros Allé 2
8000 Aarhus C
Website