Madanmeldelse: En returbillet til Retour Steak, ja dak!
Dagens anmeldelsen var af en af de kjøbenhavner-restauranter, som sidste år gjorde sit indtog i Aarhus. Rasmus Oubæk er en kendt kok og restauratør i København, men i Aarhus er det de færreste, som ved, hvem han er. Men vi, som har spist hos Oubæk før, nikkede anerkendende, da Retour Steak åbnede på Banegårdspladsen i de lokaler, som tidligere husede Kroen i Krogen og TGV Café. Ikke fordi vi regnede med, at Retour Steak ville revolutionere restaurantscenen i Aarhus, men fordi de laver ukompliceret mad, som vi alle kender og kan forholde os til.
Jordnært brasserie
Døren blev på fornemste vis åbnet, da vi ankom til Retour. En imødekommende og smilende tjener tog imod os og viste os hen til vores bord. Der var allerede pænt med mennesker. Vi fik hurtigt et menukort. Menukortet er domineret af steak og kød, men ikke kun, der er også fisk, men Retour Steak er ikke ligefrem en vegetarrestaurant.
Hummer, pighvar og steak
Friskbagt brød og smør samt vand var det første, der kom på bordet. Vi bestilte derefter vores mad. Hummer og pighvar til forret og tatar samt dansk krogmodnet ribeye til hovedret med to gange sidedish til. Det er nemlig sådan, at kødet kommer med fritter og bearnaise. Vil man gerne have andet, bestilles det ved siden af. Desserten blev til profiteroles og maltkage med mokkais og kokosskum.
Fuldt hus – selv en onsdag aften
Om Retour Steak ved, hvad aarhusianerne vil have, behøver jeg ikke at kloge mig på. For det gør de. Stuvende fuldt hus på en onsdag aften i Aarhus fortæller det hele. Et stykke mørt kød, en håndpisket bearnaisesauce og hjemmelavet fritter tilsat noget vin, som kan drikkes uden besvær, trækker gæster til.
Præcision rimer på pighvar
Pighvar, salatløg, lardo, mizuna blade på toppen til 125 kroner. En flot ristet og saftig pighvar, tilberedt bedre end byens fiskerestauranter formår, var, hvad jeg fik. Løgchutneyen i bunden var med italiensk lardo (krydret, saltet og lagret fedt). Den svage sødme gjorde, at pighvaren fik den plads, som kongen af fladfisk bør have. En helt forrygende præcis forret.
1/2 kogt hummer, grillet citron, mayonnaise til 145 kroner. Hummeren var, som den skal være. Enkel, saftig og velsmagende. Der var ikke meget andet på tallerkenen, men det var også hummeren, der spillede hovedrollen. Den blev klaret til bravour.
Fois gras på bøf med håndpisket bearnaise
350 gram dansk krogmodnet ribeye, pommes frites, bearnaise til 350 kroner. Bearnaisen var håndpisket og er en af de bedste, du kan finde i Aarhus. Kødet var yderst mørt og stegt perfekt. Fritterne var sprøde udenpå og bløde indeni. De var ikke overdynget med salt. Farven var gylden og ikke bleg. Rent ud sagt sad de lige i skabet. Danmarks ukronede bearnaisekonge, Rasmus Oubæk, siges at lave den bedste bearnaisesauce i Danmark. Og ja, den holder stadigvæk, selvom den ikke bliver pisket i hånden på hans københavnske restauranter. Men i Aarhus holder de stadigvæk fast i håndkraft frem for thermomixere. Uanset hvad, så smager den bare knaldhamrende godt. Perfekt luftig, voluminøs og med en knivskarp syre, som gør, at du helt glemmer den fede smag.
Og ja, den krogmodnede ribeye var mør som smør. En stor steak, som uden tvivl, virkede større end 350 gram. Nærigrøve er de ikke hos Retour Steak i Aarhus.
Tatar er, hvad vi har…
Rørt tatar, pommes frites og grøn salat. Pris 175 kroner. Helt igennem ærlig. Lidt oldschool og ren i smagen. Ingen forstyrrende elementer – heller ikke vinaigretten på salaten forstyrrede den rene kødsmag.
Af tilbehør fik vi bønner med parmesan og rødbede med friskost. 40 kroner kostede de hver. Bønnerne var overdynget med parmesan. De var grillede og super sprøde.
Rødbederne var bagt i ovnen og let saltede. De smagte himmelsk. Begge supplerede retterne godt.
Dessert
Profiteroles (vandbakkelser), vaniljeis, chokoladesauce til 65 kroner. Tre stykker blev serveret.
En anden var maltkage, mokkais, kokosskum, rom, lime og chokolade på toppen til 75 kroner. Begge desserter var i den søde ende af skalaen. Det er smag og behag, hvor meget sødt du er til. De smagte godt, dog vandt de tre profiteroles markant. Igen store portioner.
Befriende enkelt
Retour Steak er nem at spise på. Du skal, stort set, kun forholde dig til det, du skal drikke. Maden giver sig selv. Dog er der nogle sidedish, som du kan supplere dine hovedretter med. Her er ingen hokuspokus, og sniksnak om ligegyldigheder. Vinen er økologisk eller biodynamisk. Men ikke på den religiøse måde. Men mere efter devisen om god smag til en anstændig pris.
Vin på kort og lidt på glas
Retour Steak har et pænt stort vinkort. Vinene er spændende, og de ses ikke så ofte i Aarhus. Dejligt med ny most – og stort set alt er økologiske eller biodynamisk vin. Priserne er gode, og vi så ingen overpriser.
Størstedelen af vinene skal købes som hele flasker. Tre hvidvine på glas er i min optik i underkanten. Især set i lyset af, at der er ni forskellige forretter og snacks at vælge mellem. Priserne på et glas vin starter ved 60 kroner, hvilket er fair. Til pighvarren og hummeren drak vi en Chablis, Terroir De Chichée, fra Patrick Piuze. En ung flaske, men i klassen forrygende god madvin. Elegant og venlig vin med knap så meget mineralitet, uden den var for fed. En vin som kan drikkes i store mængde. Fortrød vi ikke købte en flaske i først hug.
Til tataren drak vi Bourgogne fra Frédéric Cossard, Bedeau, som smagte forrygende godt. Læskende, ikke overmoden og med svag træsmag. Let og drikbar i sjælden set grad. Perfekt tempereret direkte fra vinskabet.
Steaken fik selskab af Châteauneuf du Pape fra Domaine de Nalys. Châteauneufen var ingen bulderbasse eller gumpetung, men måske højest halvfed og krydret. Et ganske godt glas uden de store tanniner, men som matchede steaken fint.
Dessertvinene var dagens svageste punkt. Collectif Anonyme hedder det sydfranske kollektiv, og de laver den økologiske, Big Rock Candy Mountain. Velsmagende vin, men den havde det lidt svært til de meget søde desserter. Den anden dessertvin klarede det bedre. En østrigsk, Zantho Beerenauslese, med masser af eksotiske frugter og blomster. En ganske god og anstændig vin, som smagte godt, selvom matchet til desserterne måske ikke var verdens bedste.
Betjening
Vores kvindelige tjener var god. Forrygende god. Helt nede på jorden og tilmed fra Sønderjylland, men på den gode måde. Hun var meget opmærksom og kom forbi flere gange for at høre, om alt var, som det skulle være. Der var styr på tingene, og serveringen foregik på en yderst behagelig måde. Den anden halvdel af tjenerteamet var en ung fyr. Han var også opmærksom og god. De arbejdede flot sammen, og var enige om, hvad opgaven gik ud på. Nemlig at sørge for gæsterne havde det godt. Og det gjorde de til topkarakter.
Hyggelig hulestemning
Det er hyggeligt på Retour. Mørke marmorborde uden duge, levende lys og finpudsede glas. Væggene er tomme, altså bortset fra gæsternes jakker, der hænger og skaber stemning. Belysningen er meget afdæmpet, og det samme gælder musikken.
Regningen
Vores regning var lige så sympatisk som betjeningen. 1725 kroner for seks retter, seks glas vin og vand. Det er i orden. Faktisk er to eller fire retter mere end rigeligt til de fleste. Du kan blive mæt for under 200 kroner på Retour Steak, så det er på ingen måde en dyr restaurant, tværtimod, så får du meget for pengene, hvis du spørger mig.
Vores mening
Hvorfor nogle restauranter formår at vinde gæsterne i første hug, ved jeg ikke. Det er der, nok, mange grunde til. Men en ting er sikkert, og det er, at Retour Steak hører til i den kategori. De formår at lave god mad, som de fleste kan lide, og med en smag, og en pris, som rammer bredt. De snobber ikke opad, men er nede på jorden. Retour Steak er knaldhamrende hyggelig. God betjening. Det handler om, at gæsterne har det godt. Ingen slinger og ingen lange foredrag om maden. Priserne er fair. Ingen overpris. På spørgsmålet, om byens bedste bearnaisesauce laves på Retour, er svaret et ja. Jeg elsker den bearnaisesauce.
Retour Steak i Aarhus kan sit håndværk, og det er fransk, veltilberedt mad, når det er bedst. Længere er den ikke. Hvis du ikke har været på Retour Steak endnu, så er det synd, for på madscenen i Aarhus er brasseriet i krogen et must at besøge, hvis du spørger mig. En kæmpestor anbefaling herfra!
Retour Steak Aarhus
Banegårdspladsen 4
8000 Aarhus C
E-mail: aarhus@retoursteak.dk
Telefon +45 88 63 02 90
Website: