Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmeldelse: Zirkus i verdensklasse – og Søren Østergaard i topform

Af Søren Holm-Hansen
Zirkus Nemo, Amager.
Zirkus Nemo, Amager.

Zirkus Nemo fejrer 20-års jubilæum med en forrygende blanding af elegante artister og mesterkomikeren Søren Østergaard – lige nu i Aarhus.

 

Anmeldelse: Zirkus i verdensklasse - og Søren Østergaard i topform

 

Ingen tvivl om, at zirkusdirektør Søren Østergaard selv er trækplasteret. Og han trækker da også en stor del af læsset i Zirkus Nemo, som i år fejrer 20-års jubilæum, og som resten af juni har slået pløkkerne i jorden på Tangkrogen i Aarhus.

 

Søren Østergaard formår med tilsyneladende ganske få midler og nogle kiksede kostumer at få sit publikum til at hulke af grin, når han optræder med nogle af sine bedst kendte figurer i den lille manege.

 

Fyldt telt

Lørdag aften var et fyldt telt med 600 gæster vidne til “Bager Jørgen”, som åbenbart ikke længere har mel-allergi, hvilket tidligere har været tilfældet, men til gengæld optrådte inde i en menneskestor lagkage, hvor der var ret mørkt. Også for mørkt til at oplæse det planlagte digt. Heldigvis oversætter “Bager Jørgen” stadig løbende til et ubehjælpeligt engelsk.

 

Til den stor-lumre “Kim Tim”, som bliver ved med at trylle ting ud af sin gylp.

 

Til “Målermanden”, hvis far var forklædt som grænsebom helt frem til 1954, fordi ingen havde fortalt ham, at krigen var slut (“i dag er han overligger i målet i Varde Boldklub”). Og hvis mor hver onsdag roede fra Sønderborg til London og retur.

 

Manden, der ikke kan fløjte

Til manden, der ikke kan fløjte: “Det er ofte mig, der ikke fløjter i radioen.” Og der er mange store kunstnere, som han ikke har fløjtet sammen med. Faktisk mødte han sin hustru på Tønder Festival, hvor hun ikke spillede violin.

 

Og ikke mindst til “Smadremanden”, Erik Bo Nielsen fra Otterup, der elsker pølsemix, men hader “bøsserøve”, mener, at publikum “ligner lort”, og giver tilskuerne fingeren, men i år optræder med en ganske imponerende udgave af den oversavede dame.

Anmeldelse: Zirkus i verdensklasse - og Søren Østergaard i topform
Zirkus Nemo, Amager.

Den noget nervøst anlagte bugtaler Ernst Ditmar Bruchendorff Jr. optræder med en dukke, der hurtigt falder fra hinanden.

 

Og Ove Rudolf Jørgensen optræder som den sidste officielle pølse i Danmark – han begyndte i Nakskov; i dag er han showpølse. Det giver absolut ingen mening, men er kendetegnende for Søren Østergaards finurlige og elskelige humor.

 

Magisk cirkus

I det hele taget er der meget magi over Zirkus Nemo.

 

Det er lykkedes Søren Østergaard at hæve niveauet inden for cirkus i imponerende grad med sin blanding af artister i verdensklasse og sin egen latterfremkaldende komik.

 

Han har et skelet og en ramme for sine karakterer, men improviserer meget, og derfor er ikke to aftener ens. Ofte spotter han nogen blandt publikum, som han kan indarbejde i sin optræden. Lørdag gik det blandt andet ud over Allan på forreste række og en kvinde i blomstrede bukser. De tog det pænt, og de fik et anerkendende håndtryk til sidst.

Anmeldelse: Zirkus i verdensklasse - og Søren Østergaard i topform

Her er vi langt fra dresserede elefanter og søløver, der kan balancere med ting. I stedet optræder “Marianne”, der har været i overgangsalderen i 10 år, med to dresserede rotter; hun havde engang flere, men de er desværre døde. Og publikum hulker af grin.

 

Gummimanden Frodo

Den Las Vegas-baserede nordmand med kunstnernavnet Captain Frodo kæmper sin gummiagtige krop igennem en udhulet tennisketcher, så min kvindelige sidemand måtte holde sig for øjnene.

 

Med venstre arm og højre ben kringlet igennem ketcheren fastslår han, at han “nødig vil ligne en idiot”. Absurd og sjovt. Stort bifald.

 

Blandt verdens bedste

Men det hele er ikke bare sjov. Det er også show på højt niveau. Nogle af verdens bedste cirkusartister rejser rundt med Zirkus Nemo, og til tider må man som tilskuer måbe over, hvad de kan.

 

Duer og papegøjer bliver tryllet frem ud af ingenting af det prisbelønnede finske par Marko og Vanessa Karvo.

 

To adrætte mænd, Duo Kvas fra Ukraine, balancerer med hinanden på hovedet og uden hænder – nederste mand både lægger sig ned og rejser sig igen med den anden på hovedet.

 

I noget, der bedst kan betegnes som et semi-erotisk jonglør-indslag, bliver der danset elegant tango, imens kugler og kegler flyver rundt mellem Menno og Emily Van Dyke fra henholdsvis Holland og Frankrig.

 

Bevægende klovne-indslag

Det er en imponerende flok artister, som Søren Østergaard har samlet. Men der er ingen tvivl om, hvem vi kommer for at se – eller hvad cirkusdirektørens egen passion er: Selve cirkus. Og sammen med Frodo optræder han da også i en klassisk, nærmest bevægende rolle som klovnen med næse, seler, lidt for korte bukser og alt for store sko; cirkusklovnen, der til orkestrets smukke, sørgmodige musik under ledelse af kapelmester Øyvind Ougaard både kan kalde på smilet og en lille, nostalgisk tåre i øjenkrogen.

 

Cirkus for voksne

Jeg overvejede at tage min 11-årige datter med til forestillingen, men gik hurtigt væk fra dén idé. Her er i høj grad tale om voksenhumor. Til gengæld kan Captain Frodo tilbyde en børneforestilling i Nemos lidt mindre telt, Zirkus Barnly, som også ligger på Tangkrogen. Her kan alle være med.

 

Zirkus Nemo er nyskabende, originalt, vanvittigt, imponerende og ofte hylemorsomt. Helstøbt, sammenhængende og lige fra hjertet.

 

Nemo ligger på Tangkrogen i Aarhus til og med den 30. juni. Og der er topkarakter herfra.

 

Anmeldelse: Zirkus i verdensklasse - og Søren Østergaard i topform

 

Zirkus Nemo

Tangkrogen
Marselisborg Havnevej
8000 Aarhus C

Billetter og spilleplan:

Interview med Søren Østergaard:

 

 

Del artikel

Andre læser også