Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Bæredygtig mode: Aarhus-initiativ er med i Salling

Når Salling onsdag slår dørene op for en modeuge med fokus på bæredygtighed, har det lokale innovationsnetværk Lifestyle & Design Cluster en finger med i spillet.

 

Lifestyle & Design Cluster står bag den danske systue Sylab, der samarbejder med små og store brands som Hummel og Leftovers, og under modeugen i Salling vil direktør Betina Simonsen stå i spidsen for en workshop om redesign som en del af den grønne omstilling.

 

Topdesigner bag ny kollektion

Sammen med topdesigneren Astrid Andersen har Sylab og det Aarhus-baserede tøjfirma Hummel skabt en kollektion, der tager udgangspunkt i Hummels såkaldte deadstock, altså varer, som ikke længere kan sælges i butikkerne.

 

Under en workshop på Sallings tagterrasse fredag aften fortæller Hummels marketingchef om samarbejdet med Sylab og hele tilgangen til bæredygtighed.

 

Iværksætteren Louise Schmidt står bag firmaet Flot og fortæller om redesign og genbrug af “døde” lagervarer, og designeren Gabriella Constantinou fra Lifestyle & Design Cluster giver gode råd til redesign.

 

Gamle varer får nyt liv

Samarbejdet mellem Hummel, Sylab og Astrid er blevet til kollektionen “hummel x Astrid Andersen”; en unik kollektion skabt af materialer, som ellers bare samlede støv på Hummels lager.

 

“I projektet var det vigtigt for mig at arbejde med noget, som ikke var prøvet af tidligere, og vores interesse faldt hurtigt på de bagerste hylder på lageret – der, hvor de usælgelige varer holder til,” siger Astrid Andersen.

 

“Det betyder, at der i kollektionen både optræder spor af klublogoer og sponsorer, og det var vigtigt for mig, at der var klare referencer til det, som materialerne oprindeligt blev brugt til.”

 

Kreativt genbrug – og tæt på

Hos Hummel er man tilfreds med resultatet og ikke mindst samarbejdet med danske Sylab:

 

“En dansk producent var i tråd med vores upcycling-koncept, og hos Sylab fandt vi de faglige kompetencer i forhold til at lave mønsterdele, klippe og sy,” fortæller product manager Tina Jensen.

 

Upcycling er det nye buzz word for “kreativt genbrug”, og ikke mindst den korte geografiske afstand mellem designer, leverandør og systue gjorde samarbejdet nemt og tæt.

 

Også hos Sylab, der holder til i den gamle produktionsby Ikast, har man lært noget af samarbejdet, siger Sylabs leder, Lise Clemmensen:

 

“Normalt tager man bare et nyt stykke stof, hvis man klipper forkert, men her havde vi kun de varer, der stod i kasserne fra Hummel, og det var forbudt at klippe forkert, hvis der skulle være nok til de planlagte styles.”

 

Innovation og bæredygtig vækst

Lifestyle & Design Cluster er et netværk og et initiativ støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det understøtter innovation og bæredygtig vækst i små og mellemstore bolig- og beklædningsvirksomheder og relaterede kreative brancher. Et af de konkrete resultater er Sylab, som er repræsenteret i Salling med en arbejdende systue den 17.-20. september.

 

“Ved Lifestyle & Design Cluster arbejder vi målrettet med cirkulær økonomi og bæredygtig vækst, og det giver vi en mundsmag på til Salling Future Friendly. Fra torsdag til søndag kan man opleve et udsnit af systuen og se designere arbejde med en af de mest markante bæredygtige trends, upcycling,” fortæller Christian Chapelle, netværkets head of incubation.

 

Lokal og grøn profil

“I Sylab producerer vi løbende mindre kollektioner for brands, der ønsker en lokal og grøn profil. Det har bl.a. ført til samarbejder med Aarhus-baserede virksomheder som Hummel og Laøhlé,” siger Christian Chapelle, som også er chef for det aarhusianske iværksætterhus Headstart Fashion House på havnen, en slags brohoved til Lifestyle & Design Cluster.

 

Torsdag kan man i Salling møde designerne Stine Sandermann og Louise Schmidt i systuen ved hovedindgangen, fredag arbejder Sylab selv, lørdag er det Alissia Damkjær fra Nordenstjerne, og søndag dukker Aurelija Nork fra AN Rewind op. Systuen er åben alle dage kl. 14-18.

 

Salling Future Friendly Fashion Week

Salling Rooftop

Aarhus

16. – 20. september

www.sallingfuturefriendly.dk

 

Stem på Årets Talent senest den 16. september – her:

 

 

Læs også:

Modeuge i Salling: Bæredygtighed i store mængder

 

Bæredygtig mode: Aarhus-initiativ er med i Salling

Bæredygtig mode: Aarhus-initiativ er med i Salling