Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ballen Badehotel – tro mod Samsøs bedste råvarer

Af anders@sommersangdigital.dk

I sommer anmeldte jeg i positive vendinger Restaurant Behrnt på Ballen Badehotel, som i mine øjne er øens bedste restaurant sammen med Ved Kæret i Nordby. Efter et besøg for nylig i forbindelse med konkurrencen Samsøs bedste kartoffelmad 2014 ser jeg ingen grund til at fortryde. Tværtimod virker det som om, at øens mest innovative restaurant har skruet niveauet et gear højere op til denne sæson, hvor det samme team udgør kernen. Denne øgede stabilitet kendetegner den positive udvikling, som øen har gennemgået i løbet af de seneste fem år. Kvaliteten er simpelthen steget, og der er kommet flere gode restauranter at vælge imellem. Respekten og ikke mindst troen på øens egne råvarer er i høj grad at spore rundt omkring, og aftenens besøg viste, at Ballen Badehotel mestrer en nænsom behandling af de friske forårsgrøntsager, som skyder op med hastigt tempo, mens du sidder og læser dette.

Vi indledte med et glas glimrende champagne fra producenten Xavier Leconte. Vinen var hovedsagligt lavet på pinot meunier, som ellers sjældent spiller hovedrollen i champagne. Der var noter af røg i næsen og en god fylde i munden, hvor den markante syre rensede ved hver tår af den ganske klassiske champagne.

Det er nu, hvide asparges topper, og derfor var økologiske hvide af slagsen fra Alstrup midt på øen det helt oplagte valg. Nederst lå tre flotte, dampede asparges, som var toppet med sprøde spiraler af selvsamme, blot i rå udgave. Iblandt lå skiver af andekråser, hvis let metalliske smag gik glimrende til aspargesenes ditto. En nærmest sirupslignende vanillevinaigrette bidrog med sødme og gav en god dybde til den friske ret, hvor de hvide asparges fik lov til at træde tydeligt frem. Vi savnede dog en anelse fedme, der kunne have rundet den ellers glimrende ret af.

Perfekt tilberedte økologiske asparges fra Alstrup midt på Samsø.Smuk enkelhed

Hovedretten var et studie i, hvor velsmagende simpel mad kan være, når det er tilberedt helt præcist af gode råvarer. Stykker af sprængt, braiseret kalvespidsbryst lå mellem friske grønne Samsø-asparges, gulerødder og broccoli, og det hele var toppet med tyttebær og en cremet peberrodssauce med flot afstemt skarphed fra den markante rod. Der var dømt velsmag for alle pengene, og inden for det klassiske køkken kan jeg ikke mindes at have fået en mere harmonisk hovedret i meget lang tid, selv på højeste niveau. Respekt, nænsom håndtering af friske råvarer og troen på simplicitet er kodeordene for denne ret, om end broccoli, gulerødder og tyttebær ikke var lokale. Det var til gengæld de helt igennem forrygende Samsø-kartofler, som var kogt perfekt, så man netop mærkede, hvordan de bryder i munden for derefter at blive bløde og saftige med et let nøddesmag. Jeg har ikke fået bedre kartofler i mit liv. Tak for en flot ret.

Mørt kød, sprøde grøntsager og cremet sauce. Perfekt.Herefter hilste vi på fire oste fra den lokale økolandmand og –mejerist Bent Degn, som får mælken fra sine blot otte køer. Den femte på tallerkenen var af gedemælk fra en ven af Bent. Lokalt og lækkert.

Fem oste fra Samsø Mælk ved Koldby på sydøen.Vi gik hver vores vej i dessertrunden, den lokale og den internationale, hvilket betød, at min medspiser blev præsenteret for en lakridskage med friske figner, figenpuré og is lavet på den meget aromatiske tonkabønne, der byder på noter af vanille og tobak. Kagen var dejligt sej i sin konsistens og havde det godt med den cremede is. En dejlig dessert, der igen holdt sig til få, gode ingredienser.

Is på tonkabønne, lakridskage og figner.Jeg gik den (relativt) lokale vej og snuppede rabarberdesserten, der bestod af syrlig rabarbermousse, syltede stykker rabarber, tørret kakaokage og kakaosorbet, myntecreme og nogle dejligt (lidt skræmmende) 80’er-agtige tern af myntegelé. Der var igen fin harmoni i retten som helhed, selv om jeg godt kunne have tænkt mig, at lidt mere af rabarberens heftige syre fik lov at komme til udtryk i retten for øget friskhed.

Rabarber og kakao i forskellige varianter.Denne forholdsvis korte omtale skal i høj grad læses som en bekræftelse af, at Ballen Badehotel i høj grad er på rette spor med delikat, velsmagende mad, som fortjener stor ros. Tre retter står til meget rimelige 349 kroner, og ingen går sultne fra bordet. Betjeningen er afslappet, venlig og med utallige glimt i øjet i løbet af aftenen, så hop om bord på færgen, og nyd de gode råvarer, Samsø har at byde på.

Anmeldelsen er skrevet af Rasmus Palsgård til Aarhus Update. Læs flere anmeldelser fra Samsø på http://feinschmeckeren.dk

Restaurant Behrnt, Ballen Badehotel

Åvej 21
8305 Ballen, Samsø
Telefon: 86 59 17 99
Mail: info@ballenbadehotel.dk
Hjemmeside

[mappress mapid=”305″]

Del artikel


Mest læste historier i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

ERHVERVSLIVET HAR OGSÅ FÅET ØJNENE OP FOR PARKPARK

Læs artikel

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien