Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kan du lugte det?: Derfor er der røglugt i Aarhus

Af Freja Dumont
Foto: Oliver Thiesen
Foto: Oliver Thiesen

Hvis du går udenfor i Aarhus lige nu, vil du formentlig blive mødt af en kraftig lugt af bål og røg.

Grunden til røglugten er, i følge Østjyllands Politi, branden på Studstrupværket, hvor der siden den 22. september har været ild i en silo med omkring 60 tusinde ton træpiller.

Brandvæsnet oplyser nu, at vinden nu er vendt mod syd, ind over Aarhus, hvorfor der vil forekomme kraftig røglugt i Aarhus og omegn. Det skriver Østjyllands Politi i et tweet.

Ingen sundhedsfare

Branden udgør på nuværende tidspunkt ingen aktuel sundhedsfare. Beredskabsstyrelsens Kemiske Beredskab foretager løbende målinger af kulilteindholdet i luften i området både i Aarhus Kommune syd og nord for Studstrupværket samt i Syddjurs Kommune.

Der gælder derfor samme forholdsregler, som der tidligere er meldt ud

Det anbefales dog, at man ikke opholder sig direkte i røgen udenfor i længere tid ad gangen, da det generelt kan være sundhedsskadeligt at indånde meget røg.

Der er konstateret ubehag i form af kvalme og hovedpine hos enkelte borgere i de berørte områder. Hvis man oplever ubehag, skal man gå indendøre, lukke vinduerne og huske at slukke for ventilationen. Hvis man udvikler tegn på sygdom, fx vejrtrækningsbesvær, skal man kontakte egen læge eller Lægevagten.

Branden håndteres døgnet rundt

Personale og udstyr fra forskellige brandstationer i Østjyllands Brandvæsen bidrager på skift, så branden håndteres via en kontinuerlig indsats døgnet rundt.

Østjyllands Brandvæsen arbejder i den forbindelse tæt sammen med Østjyllands Politi, Styrelsen for Patientsikkerhed, Beredskabsstyrelsen og Aarhus Kommune.

Samtidig bidrager Studstrupværket selv med personel og maskiner til at tømme siloen.

Indsatsen forventes at vare to uger mere 

Vurderingen er, at indsatsen vil stå på to uger endnu. Der er ikke fare for menneskeliv, og derfor er indsatsen koncentreret om at begrænse skaderne på siloen mest muligt.

Bevarelsen af siloen er vigtig, fordi den er en væsentlig del af varmeforsyningen. Branden i siloen begrænses ved at tilføre nitrogen fra top og bund. Nitrogen skaber et iltfattigt miljø, som holder branden nede.

I takt med at siloen tømmes, slukkes det brændende materiale, hvilket er en tidskrævende proces.

Del artikel

Andre læser også