Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fish-á-deli Circus: Middagen blev en del af en absurd poetisk cirkusforestilling

Af Freja Dumont

Man kan givetvis sige meget om Grenå, men det er ikke meningen her. Byen som stadigvæk har stoltheden intakt. Her er mangfoldighed, et driftigt handelsliv og en havn med en aktivitet, som i dag er et sjældent syn. På industrihavnen ligger et utal af gamle fabriksbygninger.

 

Var vi gået forkert?

Da vi fandt porten til den gamle, og store, fabrikshal på industrihavnen i Grenå, så vi, at der var kø. Ikke lang, men alligevel. Et godt tegn. En cirkusdirektør, med et stort smil på stod i porten og bød os velkommen. Da vi trådte ind i hallen, gik vi direkte ind i et cirkustelt med cirkusmusik, lirekassemænd, popcorn, candyfloss og ikke mindst blide bobler. Det var velkomsten. Vi var 40 gæster. Det er hvad forestillingen kan bære, og der var udsolgt, hvilket der i øvrigt er hver aften, når cirkusset optræder.

Hvad var pointen?

Forestillingen var uden tale, men med musik. Lidt som i en stumfilm. Derfor  var det heller ikke mange ord, vi fik med den aften. Men skuespillernes kropssprog fortalte til tider mere end tusind ord ville gøre. Det var i grunden meget rart med lidt (mad)ro, når man også skulle drikke og spise. Vi talte af og til sammen med de andre gæster, men ikke overvældende meget.

Skuespillerne prøver på, at skabe deres eget (mad)univers, som er et miks af flere forskellige ting. Havet, fiskeri, net, ruser og miljøet ved havet er kulissen. De udstiller os mennesker som vanedyr, hvilket i høj grad lykkes i flere af scenerne. Der var fin integration mellem maden, vinen og sanserne. Dog kunne jeg ikke se den store sammenhæng mellem de enkelte retter, og hvad der foregik i forestillingen.

Men menuen finder kokkene jo først på, når de finder ud af, hvad der er af friske råvarer, og hvilken bifangst de lokale fiskerne har landet. I min optik er det også ligegyldigt, da indtrykkene og smagen i maden var vigtigst. Der er fisk eller andet maritimt spiseligt i alle retterne, også desserten.

Hvorfor spiser vi ikke mere fisk?

At vi danskere ikke spiser mere fisk er en gåde på størrelse med, hvorfor alt vores mad “skal” være pakket ind i plastik og folie. At vi kun spiser 45% af de fisk, som fanges i Danmark er grotesk, og det prøver Fish-á-deli Circus at gøre noget ved, da alle fiskene i retterne kommer fra bifangst fra fiskekuttere. At cirkusfolkene tager det store samfundsproblem, som det reelt er, op, skal de have ubetinget ros for. Mere af det!

Råvarer som vi “normalt” ikke kan købe

Maden var god, ikke prangende på nogen måde. Den var gedigen og velsmagende. Der var tænkt over maden, og kokkene havde fuldstændig styr på, hvor lang tid en fisk skal steges eller koges. Menuen den aften var nu ikke så speciel, endda. Flere af retterne kunne man fint have fået på en af de bedre restauranter i en af landets to største byer. Der var smagsmæssige overraskelser. Det var skærisingen og hornfiskesuppen. Det var retter, der smagte så godt, at de til hver en tid ville forføre dem, som ikke spiser fisk.

 

Vi spiste:

  • Dehydreret kartoffelchips med strandsennep
  • Ny kartoffel med bakskuld – (Bakskuld er lavet på issing)
  • Smelt med gruyere-mayo
  • Strandbede-tempura med røget torskerogn
  • Blinis med ørredrogn, forårsløg og creme fraiche
  • Hornfiskesuppe med agurke nudler og dildolie
  • Makrelrulle med persille, strandsennep og en creme på artiskokker
  • Skæring med gedeost og blandet sommertræning
  • Hvid chokolade med strandarvesirup, hyldeblomst karamel og hybenrosesukker
  • Tang-fudge

 

De første fem er små hapsere, som tæller med som en ret i den 10-retters menu. Det er helt fint, men en grovsulten håndværker ville nok finde nogle af serveringerne lidt for kleine. Lidt større serveringer ville ikke gøre noget.

 

Du får lidt at tænke over

Hvis du går op i mad, og hvordan vi spiser et måltid sammen. Så skal du købe billet til Fish-á-deli Circus. Det er ganske enkelt et must. Det var for mit vedkommende en forestilling, som jeg tænkte over dagligt i de efterfølgende dage. Den satte sine spor hos mig.

Lad os alle tænke mere på, hvordan vi spiser sammen – og det er uanset, om det er i det offentlige rum, eller det er privat derhjemme. Her skal Fish-á-deli Circus have ros for, at tage et yderst relevant samfundsproblem op på deres absurde, nytænkende og underholdende måde.

Hvorfor vælger vi generelt, at spise det samme, for det gør vi generelt, talte flere gæsterne om: Naboen sagde, at hvis maden smager godt, så vil vi jo gerne have den igen, og det er der vel ikke noget galt i?

Nej, det er der ikke, hvis du spørger mig. Men jo mere forskelligt mad og råvarer vi smager, jo større er sandsynligheden for, at vi vender tilbage til retten.

Du skal have åbne sanser, og være frisk på noget nyt. Det var vi! Om vi fik, hvad vi kom efter, kan jeg ikke svare på, da jeg rent faktisk ikke anede, hvad deli-cirkuset gik ud på. Men jeg var positiv på vej hjem. Vi fik noget at tænke over, samtidig med, at vi fik slukket tørsten og blev mæt.

 

Var det en oplevelse, vi vil anbefale?

Svaret er et både ja og nej. Hvis du regner med, at det er Det Kongelige Teater eller Aarhus Teater, du skal på, så lad være med at købe billet til Fish-á-deli Circus. Det vil være spild af penge. Men hvis du derimod vil prøve noget anderledes samtidigt med, du spiser din middag, så skal du købe billet.

For det er på flere måder grænseoverskridende, da du ikke på noget tidspunkt får madro. Der sker noget hele tiden, og når cirkusfolkene holder en kort pause, så er der jo de 39 andre gæster. Så den ro, som Fish-á-deli Circus gerne vil skabe omkring måltidet, er mere iscenesat. Men vi kommer adskillige gange til at tænke over, hvor travle, og til tider stressede, vi mennesker ofte er. Vi er i dag sjældent 100% til stede ved et måltid. Det var vi her, selvom vi blev underholdt det meste af tiden.

På ingen måde mainstream

Maden smagte godt. Vinen og saften var spændende – og ikke mainstream. Det at være anderledes, og lavet noget nyt, lykkes til fulde. Jeg har aldrig indtaget et måltid mad i noget, som ligner. At oplevelsen var hele køreturen fra Aarhus værd, er der ikke nogen tvivl om. Helt showet inklusiv mad og drikkevarer kostede 750 kroner – ikke dyrt, som kun kan lade sig gøre uden for de store byer. Så rådet er, se at komme afsted.

 

De kommende forestillinger er datofastsat. Stedet er på Grenaa Havn – gratis bus fra Aarhus tur/retur.

Onsdag den 3. oktober 2018 (Afgang fra Aarhus med bus tur/retur fra Gruppe 38)

Torsdag den 4. oktober 2018  (Afgang fra Aarhus med bus tur/retur fra Gruppe 38)

Lørdag den 6. oktober 2018

Fredag den 12. oktober 2018

Lørdag den 13. oktober 2018

 

Køb billet her:

Læs mere om Fish-á-deli Circus her