Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Første gang nogensinde: Amerikansk millitær rykker ind på Aarhus Havn

Af Freja Dumont
Foto: Aarhus Kommune
Foto: Aarhus Kommune

I næste uge ankommer ca. 600 stk. amerikansk militært materiel og køretøjer til Aarhus Havn med det civile fragtskib ARC Independence.

Det sker, når byen for første gang nogensinde lægger havn til værtsnationsstøtte til USA – også kaldet Host Nation Support.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Materiel fragtes videre til Østeuropa

Det amerikanske materiel skal efterfølgende fragtes videre til Østeuropa på landjorden på grund af en planlagt rotation af amerikanske tropper.

Østjyllands Politi forventer i den forbindelse, at der muligvis kan opstå en øget trængsel på Aarhus Havn i de dage, hvor skibet skal losses og materiellet køres videre ud i Europa.

”Vi har en formodning om, at der muligvis kan opstå kortvarige trafikale trængsler på havnen, når det militære materiel skal fragtes videre i Europa.

Havnen er dog i forvejen godt gearet til at håndtere den daglige trafik, så vi tror ikke, der bliver nogle større udfordringer – men vi følger situationen nøje,” siger politidirektør i Østjyllands Politi Kirsten Dyrman.

Østjyllands Politi har en forventning om, at havnen vil blive belastet med op mod 50 ekstra lastbiler i døgnet i forbindelse med opgaven.

Midlertidigt militært område i Aarhus

I forbindelse med fragtskibets ankomst til Aarhus bliver der oprettet et midlertidigt militært område – også kaldet et MMO – på et mindre område af Omniterminalen på Aarhus Havn.

Der er i forvejen ikke adgang for offentligheden på terminalen, så Østjyllands Politi har ingen formodning om, at borgerne bliver påvirket af det midlertidige militære område.

”Vi regner ikke med, at operationen kommer til at påvirke østjydernes hverdag, men vi har en forventning om, at borgerne muligvis kan støde på amerikanske soldater i området omkring Aarhus Havn og Aarhus midtby,” siger politidirektør Kirsten Dyrman og tilføjer, at hun håber, amerikanerne vil føle sig godt taget i mod, når de færdes i byen.

Det midlertidige militære område på Aarhus Havn vil være gældende fra i løbet af fredag formiddag den 13. januar 2023 og frem til den 12. februar 2023. Der vil være tydelig skiltning i det område, hvor MMO’et er gældende. 

Opgaven på Aarhus Havn er gennemført af Forsvaret, og foruden Østjyllands Politi deltager også Hjemmeværnet og en række øvrige civile aktører og relevante myndigheder.

Læs mere om Host Nation Support på Forsvarets hjemmeside her.

Del artikel

Andre læser også