Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Food Festival: Stjernekokke hylder hele Danmarks hotdog

Den er de sidste 10 år flyttet fra pølsevognene og hele vejen ind på restauranterne, og så har den siden 2008 haft sit helt eget Danmarksmesterskab. På Food Festival kan du være med til at hylde hele Danmarks hotdog.

 

Et lyst, let aflangt brød, en pølse, ketchup, sennep, remoulade, rå og ristede løg og syltede agurker. Anretningen må fremstå som lidt af en fremmed mundfuld for turister og nytilkommere, men for de mere end 9.000 mennesker, der ifølge Facebook deltager i Hotdog DM 2018, vil det være som at servere jordbær med fløde på en danske sommerdag. Aldrig før har så mange mennesker tilkendegivet, at de kigger forbi Hotdog DM, der løber af stablen om søndag d. 9. september på Food Festival.

 

Her bliver hotdoggen hyldet af mere end 20 kokke, pølsemænd og slagtere, der hver især serverer deres bud på den perfekte hotdog.

“Det er vildt så meget kærlighed hotdogs kan skabe. Faktisk er konkurrencen gået hen og blevet det klart mest populære enkeltstående event under Food Festival, og i år tør jeg godt love, at det bliver både smagfuldt og sindssygt underholdende,” siger festivaldirektør for Food Festival, Anna Lund, mens hun kigger på listen over deltagere ved årets Hotdog DM, som skal dyste d. 9. september på Food Festival i Aarhus.

 

Stærkt felt af stjernekokke

Listen indeholder Michelin-restauranter som Formel B, MeMu, Restaurant Barr og Kokkeriet.

“Siden 2012 har vi haft æren af at afholde Hotdog DM på Food Festival, og jeg må ærligt sige, at det er et af de mest spændende og flamboyante felt af deltagere, jeg nogensinde har oplevet,” fortæller Anna Lund.

“Det bliver helt vildt spændende at se, hvilke hotdogs, de fantastisk dygtige kokke serverer i år. Sidste år var det jo slagteren Brian Flink, som lavede en hotdog der gik lige i hjerterne på dommerne, så mon ikke der er nogle af stjernekokkene, der har lyst til at vælte ham ned af hotdog-tronen,” siger Anna Lund.

 

Publikum har mulighed for at købe de forskellige hotdogs, og overskuddet går hvert år til et velgørende formål. i 2017 blev der samlet 187.000 kroner ind til Børnefonden.

 

Hotdoggen manglede et kærlighedskram fra topkokkene

Det er madanmelder og forfatter Ole Troelsø, der i 2008 tog initiativ til konkurrencen. Årsagen var, at han var frustreret over den danske hotdogs deroute.

 

»Pølsevognen var ved at forsvinde, fordi alt for mange solgte pølser og hotdogs i elendig kvalitet. Men pølsevognen er det danske gadekøkken. Min idé var meget simpel. At få nogle af landets bedste kokke til at kaste deres kærlighed og stjernestøv på hotdoggen. For uanset om du er høj eller lav, uanset om du som kok laver gåselever og pighvar til hverdag, så mødes vi alle, når aftenen er slut i pølsevognen«, forklarer Ole Troelsø.

De senere år er nationalspisen vandret fra pølsevognene og grillbarerne ind på de steder, hvor der bliver spist med kniv og gaffel. Der er snart ikke en restaurant i bistro-segmentet i Danmark, der ikke har forsøgt sig med deres bud på en gourmet-hotdog. Her kan pølsen være lavet på lever og hjerter, tricoloren med sennep, ketchup og remo kan være erstattet af en mayo lavet på karl-johan svampe og åkanderne (syltede agurker red.) erstattet af syltede rødløg.

»Hotdoggen er forbundet med en masse nostalgi, og det gør den sjov at fortolke på for en kok, fordi gæsterne har en masse minder bundet op på hotdoggen. Lidt ligesom tarteletter. Jeg har endnu ikke haft min version af en hotdog på menuen hos Alberto K (gourmetrestaurant der lå på toppen af SAS-hotellet i København), der passer den nok alligevel ikke ind, men skulle jeg lave mad til et arrangement eller en fest, ville jeg helt sikkert tage hotdoggen med i mine overvejelser«, sagde stjernekok og tidligere vinder af Hotdog DM Jeppe Foldager i et interview med Politiken i 2015.

Pølsevognen skabte den ristede 

Den 18. januar 1921 begyndte salget af pølser på åben gade i København fra seks mobile pølsevogne. Ideen var lånt fra Tyskland, og derfor var det bayerske pølser, der blev langet over disken med en klat sennep på siden.

Hotdog DM 2017

Det er uklart, hvornår pølsen kom op at ligge i halvt gennemskåret pølsebrød med ristet – eller kogt – pølse, rå og ristede løg, ketchup, sennep, remoulade, og syltede agurker.

 

Men det er med 99 procent sandsynlighed i en dansk pølsevogn, at ‘den ristede med det hele’ blev født.

 

De stiller op til Hotdog DM 2018

 

  • Studio
  • Formel B – Asger Majgaard Klausen
  • Gemyse – Mette Dahlgaard Jensen
  • Haraldskær Sinatur Hotel – Mikael Madsen
  • Kokkeriet – Morten Krogholm
  • Kähler Villa Dining – Jonas Bendtsen
  • Læsø Jomfruhummer Festival – Jan Kjærgaard
  • Me Mu – Lasse Starup
  • Restaurant Textur – Dennis Juhl
  • Plantepølsen – Oliver Lewis Christensen
  • Restaurant Barr – Mia Christiansen/Team Barr
  • Restaurant Bühlmann – Anders Høst
  • The Balcony – Peter Hansen
  • The Standard Studio – Damian Quintana
  • Tree Top – Nicolaj Christiansen