Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Genanvendelse i højsædet: Se Lisbjergs nye genbrugsstation – en cirkel i den smukke natur 

Visualisering: Schonherr & Loop Architects
Visualisering: Schonherr & Loop Architects

Naturen er rammen om den nye genbrugsstation i Lisbjerg. Her er genanvendelse i højsædet, både når genbrugsmaterialer skal bruges til at bygge stationen, og når stationen senere tages i brug. 

 

Helt nye skitser af en ny genbrugsstation i Lisbjerg viser, at stationen får form som en cirkel i landskabet med en indre og en ydre ringvej i to niveauer. 

 

Den nye genbrugsstation placerer sig som en helt præcis cirkulær skive i de bakkede omgivelser på Ølstedvej i Lisbjerg. Besøgende vil ankomme gennem en tæt, grøn beplantning og ind på pladsen. Her vil det meget smukke område i Lisbjerg, som mange aarhusianere måske ikke kender, åbne sig mod bakken med den bagvedliggende skorsten fra energiproduktionsanlæggene i Lisbjerg. 

 

”Vi vil bygge en genbrugsstation i verdensklasse. Den skal være let at bruge, for vi tror på, at det kan være med til at få flere til at aflevere mere affald til genanvendelse og genbrug. Vi vil fremhæve områdets rekreative kvaliteter og gøre det til en oplevelse at bruge ressourcer flere gange,” siger chef for Genbrug og Energi, Lene van der Raad. 

 

En fredelig, grøn midte i cirklen giver en stille stund og trækker naturen ind på pladsen. Genbrugspladsen og de omkringliggende bakker bliver et udflugtsmål, hvor genanvendelse kombineres med oplevelse, formidling og rekreation. 

Genanvendelse i højsædet: Se Lisbjergs nye genbrugsstation – en cirkel i den smukke natur 

Genbrugsstationen flytter fra et mindre område inde på AffaldsCentret til et større område udenfor. Det betyder, at lastbiler med affald til energiproduktion og halm til det biomassefyrede kraftvarmeværk bliver skilt fra private biler på vej med traileren fuld. 

 

Genbrugsstationen bygges så vidt muligt af genbrugsmaterialer og demonstrerer dermed, hvordan affald i virkeligheden kan være en ressource. 

 

Flere mennesker – mere affald 

Den nye genbrugsstation er nødvendig, fordi Aarhus’ ældste og mindste genbrugsstation i Lisbjerg er blevet for lille. Den skal aflaste den meget travle genbrugsstation på Lystrupvej og desuden danne ramme for genanvendelse for de mange aarhusianere, der forventes at flytte til området de kommende år. 

Genanvendelse i højsædet: Se Lisbjergs nye genbrugsstation – en cirkel i den smukke natur 
Visualisering: Schonherr & Loop Architects

 

Næste skridt i processen frem mod den cirkulære genbrugsstation er, at anlægsopgaven kommer i udbud, samtidig med at Teknik og Miljø arbejder med planerne for en ny vej i området, der skal gøre det lettere for besøgende til genbrugsstationen at komme frem. 

 

Fakta 

Besøgstal på den eksisterende genbrugsstation på Ølstedvej i 2018: 73.000. Forventet besøgstal i 2030: 284.000. 

89 procent af affaldet, som afleveres på de syv genbrugsstationer i Aarhus, bliver brugt igen. Enten i nye materialer eller direkte på Reuse. 

Byrådet vedtog den 20. februar 2019 at bevilge 41,7 mio. kr. til projektet med genbrugsstationen.