Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Oplever kæmpe efterspørgsel: Gluten- og laktosefri bager i Aarhus

Af Freja Dumont
Kage lavet på en mandelbund med hindbærmousse
Kage lavet på en mandelbund med hindbærmousse

I Aarhus ligger en bagerforretning, der ikke er helt som andre bagere i byen.

Hos For Emma består hele sortimentet nemlig af gluten- og laktosefri produkter, og  både burgerboller, kager, brød og rundstykker er helt fri for hvede, rug, byg og laktose.

I stedet er alt bagværket lavet med majs, ris, sorghum, hirse, havre, quinoa, boghvede og frø og kerner.

Oplever kæmpe efterspørgsel: Gluten- og laktosefri bager i Aarhus

”Vi sætter en ære i at kunne hjælpe nogen i en lidt besværlig situation, hvad enten de er glutenfrie af ”tvang” eller valg.

Vores produkter bliver ikke sat i bås som glutenfri. De bliver også valgt og købt af mange, der ikke behøver det på grund af sygdom og/eller allergi, men som bare synes, vores udvalg smager super godt,” siger Helle Stjernholm, indehaver af Hos Emma.

Bagte alle døgnets vågne timer

I dag driver Helle Stjernholm to butikker i henholdsvis Aarhus og Vejle.

Ideen til den gluten- og laktosefri bagerbutik opstod, da Helle Stjernholms datter, Emma, pludselig blev meget syg med diagnosen cøliaki.

”Da Emma blev syg, smed vi alt med gluten ud. Men det glutenfri brød, vi fandt i diverse butikker dengang, var alt sammen lavet af stivelser, rigeligt med fedt, havde en underlig smag samt konsistens og ingen fuldkorn og fibre.

Oplever kæmpe efterspørgsel: Gluten- og laktosefri bager i Aarhus

Helle så derfor ingen anden udvej end selv at begynde at bage brød til sin datter. For brød skulle hun have ligesom alle andre – bare glutenfrit. Og det skulle ikke være baseret på stivelse og tomme kalorier.

Det krævede dog en del øvelse, eftersom Helle hidtil aldrig havde interesseret sig synderligt for bagning.

De første fem år bagte Helle 12 timer i døgnet, og hun kunne vågne om natten for at afprøve nye opskrifter.

Hun begyndte også at læse om mad og kemi, og på den måde blev hun autodidakt i at lave gluten- og laktosefrit bagværk, som skulle smage ligeså godt som den almindelige variant.

”Jeg ville ikke gå på kompromis med hverken udvalg, smag, konsistens eller sundhed,” siger Helle Stjernholm.

Kunder fra hele landet

I dag får butikken i Aarhus besøgende fra hele Danmark og nogle gange også fra udlandet.

Det smarte ved Helles bagværk er, at det hele fint kan fryses ned, og hun oplever derfor også ofte, at folk ikke bare køber ét brød, men et mindre lager med hjem, som de så kan gemme i fryseren.

Oplever kæmpe efterspørgsel: Gluten- og laktosefri bager i Aarhus

Rørt til tårer

”Jeg møder af og til kunder, som kommer ind med tårer i øjnene – simpelthen fordi de bliver så rørte over, at de igen kan få brød, som de husker det, inden de blev syge,” siger Helle Stjernholm.

Hun møder også dagligt børneblikke, som lyser helt op, fordi de for én gangs skyld kan vælge mellem alle de lækre kager bag montrerne.

”Det er dejligt, at de fleste kunder er så glade, når de kommer ind. Det der startede med at være et projekt for min datter, hjælper i dag også mange andre, og det er rart at kunne bidrage til.

Målet har altid været, at vores brød og kager skal være mindst lige så lækre som glutenholdigt bagværk. Og det synes jeg, vi er nået godt i mål med,” smiler Helle Stjernholm, som stadig udvikler nye, lækre opskrifter til sit lille gluten- og laktosefri bageri.

Hvor: For Emma, Vestergade 15