Reportage: HAJ-five til Kattegatcentret i Grenaa
Sandtigerhajer, Pighaj og Zebrahajer. Wobbegonger og Beluga stør. Sæler. 250 arter af havdyr er samlet under ét tag, og det er ikke en tilfældighed, at det velbesøgte akvarium er kåret til Nordens bedste hele tre gange! Her skabes oplevelser for livet.
Regnen siler ned, og vandmængderne på hovedvejen til Grenaa hober sig op. Havnen ses i horisonten, hvor bølgerne slår mod kajen. Der er ingen tvivl om, at temaet i dag er vand. Drejer vi til venstre, kommer vi med Stena Line til Sverige. Drejer vi til højre, kommer vi til Kattegatcentret, der ligger så yderligt, at det næsten er ved at tippe i vandet. Det skaber et autentisk miljø og en rød tråd her på havnen, hvor man kan se, dufte og mærke havet, både uden for det store akvarium, men så sandelig også indenfor.
Populær attraktion
Vi ankommer ved 11.00 tiden og får med besvær fundet en parkeringsplads. En længere kø foran Centret bekræfter mistanken om, at der er spækket med mennesker. ´Lukket for i dag, kom igen i morgen´, fortæller et skilt. Man skal booke på forhånd for at have adgang. Håbefulde gæster må gå forgæves. Det store akvarium og hajcenter åbnede dørene i 1993 og har siden rundet 6 millioner besøgende. Man regner med at kunne runde 7 millioner inden årsskiftet. 2019 var rekordår med over 155.000 gæster, og med titlen som Nordens Bedste Akvarium i 2016, -17 og -19, så ved vi, vi står over for noget helt unikt.
Et hav af fisk og akvarier
Den store ankomsthal minder lidt om en banegård. Mennesker går fra det ene akvarium til det andet. Nogle sidder i cafeteriet, andre køber i isboden. Til venstre op ad trapperne anes den store Hajtank. Ovenfor i loftet hænger en kæmpemæssig haj, og lige foran os et lille åbent akvarium, som hører til den såkaldte Kattegat-afdeling, hvor man kan komme i direkte kontakt med fiskene. Farlige fisk kan ses i kælderen, der desværre er lukket grundet Covid-19. Rundt om hjørnet mod venstre ligger Oceanariet. Udenfor skimtes sælanlægget og vandlegepladsen. Og så er der hele 1. salen. Her er uden tvivl noget for alle.
´Dødens gab´ i Hajtanken
Vi går til venstre mod den store hajtank. Akvariet er Kattegatcentrets andet største og rummer hele 500.000 liter vand. Vi drages mod det enorme glasparti, hvor hajerne langsomt og elegant cirkulerer helt tæt på de mange tilskuere. Børn sidder klistret til vinduet. Nervepirrende scene, og kortvarigt ledes tankerne på Steven Spielbergs ´Dødens Gab´. Ikke mindre end 6 forskellige hajarter boltrer sig i disse luksusomgivelser, og forståeligt nok hujes og hvines der blandt publikum over dette ekstraordinære og hårrejsende syn. Vi går op ad trapperne og ser ned i akvariet ovenfra. Her lugter kraftigt af hav og fisk. En pilrokke nærmer sig listigt med tre store hajer bag sig.
Interaktive aktiviteter for store og små
Vi bliver på 1. sal. Ud over det velduftende cafeteria er det her, man finder ´Havet in Action´, hvor man kan prøve kræfter med det store ocean på mange måder. Helt små børn spiller læringsspil på Ipads. En kvinde og en pige roer i kajak mod hinanden i håb om at komme først over verdenshavene. Deres familie hepper bag dem, alt imens de roer forbi alverdens havdyr. Længere henne pumper to drenge alt, hvad de kan i nogle håndtag og forsøger at skabe en orkan. Bag dem løber børn om kap mod en interaktiv haj. ´Hvem kommer først´? Grines der. Det er ikke nemt at løbe fra en hvidhaj! I mørket hopper en lille dreng op på en hajstatue, mens hans bror kigger på en af de mange infoskærme. Et stenkast derfra har gæster taget plads i Kattegatcentrets biograf og er ved at blive taget med på en undersøisk rejse.
Oceanariet – det største bassin
Vi vil have is, så vi bevæger os mod isbod. På vejen fodrer en medarbejder koralrødhajerne til glæde for de omkringstående gæster. På væggen en udstilling om plastikflaskens lange liv. En påmindelse om at skåne miljøet og tænke på det kostbare dyreliv i havene. Isen spises siddende på tribunen foran det største akvarium, Oceanariet. 1,5 millioner liter vand danner rammerne omkring et væld af danske fiskearter, heriblandt flere hajarter såsom pighajen. Vi sidder og betragter det store ´lærred´ af fisk, der langsomt svømmer forbi, mens vi kan læse om dem på infoskærme over akvariet. En underholdende, lærerig og temmelig hypnotiserende oplevelse. To frømænd fylder pludselig glaspartiet. Man kan tilkøbe sig et dyk som gæst. Sjov oplevelse, alle bliver en del af. ´What, den er fed, den der´! råber en dreng, da en kæmpemæssig Beluga stør krydser akvariet. Dykkerne er forsvundet igen.
Hajtankens tunnel – det absolutte klimaks
Ungerne tigger om at komme i hajtunnelen, som vi har hørt meget om op til vores besøg, så vi sætter kursen mod den. Vi stiger op på et transportbånd og tages med på en rejse gennem hele hajtanken set fra det dybeste dyb, kun adskilt fra de frygtindgydende hajer af en 6 cm tyk glasvæg. I mørket kredser hajerne om dig, nærmest forførende, og med et fingerknips er de væk igen. Fisk i alle former og farver svømmer om ørerne på dig, og pludselig omringes du af hajerne igen. Alle sanser bringes i spil i denne tunnel. Et magisk og unikt øjeblik, både for store og små.
Fisk til frokost
Vi sætter os til rette i det travle cafeteria og får fordøjet de mange sanselige indtryk. Vi bestiller fiskefrikadeller og fiskefilet, sandwich med varmrøget laks samt en Kattegat-tallerken med stegte rødspættefileter og rejer. Nylavet mad med friske råvarer, og fisk smager bare meget bedre, når det indtages i et akvarium med udsigt til et endnu større; Kattegat, der omkranser os udenfor. Med mætte maver går vi mod sælanlægget, hvor vi skal se ´den lille ny´.
Sælanlægget med årets nyhed
For bare tre dage siden kunne Kattegatcentret stolt annoncere, at de havde fået familieforøgelse blandt sælerne. En lille sælunge er kommet til, og man har kunnet følge graviditeten og høre mere om fødslen på centrets Facebookside. Naturanlægget ligger afgrænset i selve Kattegat. Mange står på kajen med kameraet fremme. ´Hvor er babyen henne?´ Lyder det fra de nysgerrige børn. Bedst, som vi står klar, kommer ´mor og unge´ op til overfladen og møver sig op på land, hvor de poserer foran samtlige gæster. Som om de er klar over, at de lige nu er de mest omtalte i hele centret. ´Nååårhh´, hvor er den bare nuttet´, og dét er den. 3 dage gammel og allerede forbavsende stor. Vi slutter af med en tur på vandlegepladsen ved siden af sælanlægget, hvor mange er trukket ud for at blive blæst igennem af den friske havluft.
Bidt af havet
Med havets susen for ørerne og vind i håret takker vi af for i dag. Tiden er gået hurtigt, og vi har lært en masse om havet, om hajer, om sæler, om miljøet. Kattegatcentrets mission er, at flere skal blive bidt af havet, og de forsøger at bevæge og inspirere deres gæster til at nyde, forstå og ikke mindst passe på havet nu og i fremtiden. Vi er blevet ´bidt´ og bevæget i dag, en helt ny verden har åbnet sig for os. 70% af verden består af vand. Vi skal værne om det, så livet under overfladen har de bedste betingelser. I 2020 tages de første spadestik til et nyt pingvinanlæg i Kattegatcentret, og til efteråret kommer der en ny Troels Kløvedal-udstilling. Vi glæder os til at vende tilbage og se det og håber, mange andre vil gøre det samme!
Fakta
Åbningstider:
Åbent det meste af året primært fra 10.00-16.00. I august åbent fra 10.00-17.00. For yderligere info se mere her:
Priser:
Der er halv pris frem til 9. august grundet regeringens hjælpepakke. Der skal pt. købes billetter online.
Dagsbillet barn (3-11 år): 47,50 kr., voksen 87,50 kr. og senior (+65) 75,00kr.
Efter 9. august: Dagsbillet barn (3-11 år): 95 kr., voksen 175 kr. og senior (+65) 150 kr.
Børn under 3 år: GRATIS.
Årskort barn (3-11 år): 185 kr., voksen 345 kr. og Senior (+65) 295 kr.
Dagens program:
Kan ses dagligt på hjemmesiden her:
Parkering:
Der er gode parkeringsmuligheder mod betaling (25 kr. pr. dag) på Grenaa Havn ved siden af Kattegatcentret.