Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ikonisk udstilling: Muren kommer til Aarhus

Af anders@sommersangdigital.dk
Foto: Presse und Informationsamt der Bundesregierung
Foto: Presse und Informationsamt der Bundesregierung

Det er et lille stykke verdenshistorie, der kommer til Aarhus i forbindelse med kulturfestivalen Golden Days.

 

Den 7. oktober rejses et 2,5 tons tungt og 3,6 meter højt stykke af Berlinmuren på Bispetorvet i Aarhus.

 

Muren, der delte Berlin i øst og vest som en “antifascistisk beskyttelsesmur”, blev opført af det socialistiske DDR-regime i 1961 og blev et symbol på det delte Tyskland og Den Kolde Krig.

 

Familier og venner splittet

Et symbol, der meget konkret splittede en by og et folk. Familier og venner blev afskåret fra hinanden, og forsøg på at forcere den stærkt bevogtede mur havde potentielt dødelige konsekvenser. Vesterlændinge kunne besøge østblokken – især, hvis de medbragte hård vestlig valuta – men trafikken fra øst mod vest var stærkt begrænset.

 

Og selv om DDR-regimet talte om en beskyttelsesmur, var årsagen til at opføre den snarere økonomisk; efter Anden Verdenskrig flygtede millioner af østtyskere til Vesten, mange af dem unge og højt uddannede, og det kunne den østtyske økonomi ikke bære. Derfor måtte man indespærre folk, lød konklusionen.

 

Ordre til at skyde

Muren var i alt 45,1 kilometer lang og blev bevogtet af tusindvis af elitesoldater, som havde ordre til at skyde for at dræbe enhver, der forsøgte at flygte fra Øst- til Vestberlin. Det menes, at så mange som 244 mennesker blev dræbt i deres forsøg på at slippe ud af det indhegnede Østberlin.

Ikonisk udstilling: Muren kommer til Aarhus
Foto: Yann Forget

 

28 år senere fik tyskerne endelig nok af den forhadte mur. Muren blev gennembrudt under store demonstrationer, soldaterne så passivt til, og DDR-regimet opgav at forsvare sin fængselsmur omkring folket.

 

Ikoniske sætninger

“I’ll always remember the 9th of November,” lyder en af de ikoniske sætninger fra den dramatiske folkefest i 1989 – “jeg vil altid huske den 9. november”.

Ikonisk udstilling: Muren kommer til Aarhus
Foto: Yann Forget

En anden ikonisk sætning stammer fra den amerikanske præsident Ronald Reagans store tale i Berlin i 1987: “Mr Gorbachev, tear down this wall!” – “riv denne mur ned,” sagde Reagan med Brandenburger Tor i ryggen, henvendt til den sovjetiske leder, der stod i spidsen for Østblokken.

 

30-året for Murens fald

I år er det 30 år siden, at det tyske folk rev Berlinmuren ned, og familier og venner blev genforenet. En ny generation er født og vokset op, og ikke alle kender noget særligt til Berlins, Tysklands og Europas dramatiske historie fra dengang.

Ikonisk udstilling: Muren kommer til Aarhus
Foto: Presse und Informationsamt der Bundesregierung

 

Det er dét, som Golden Days markerer med bl.a. udstillingen på Bispetorvet; et helt konkret eksempel på, hvordan det kan opleves, når en mur splitter et folk.

 

Mur på turné

Muren, som er udlånt af Koldkrigsmuseum Langelandsfort, står på Bispetorvet fra den 7. til den 20. oktober. Murens danmarksturné er netop begyndt i København og fortsætter via Odense, Aarhus, Aalborg og København igen, inden den vender tilbage til Langelandsfort i Bagenkop.

 

Golden Days er en nonprofit-organisation, som formidler kultur og historie og opfordrer publikum til at opleve og reflektere over vores fælles historie.

 

Mere om Golden Days her:

 

 

Uddrag af præsident Reagans berømte tale (youtube.com):

 

 

Del artikel

Andre læser også