Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Danmarks ukendte verdensstjerne: Et stjernespækket cast fortæller hendes historie på Svalegangen

Af Jan L. Pedersen

Videnskabsdrama om en kvindelig pioner. Inge Lehmanns fantastiske historie vækkes til live

I 1936 påviser Inge Lehmann, at jorden har en fast, indre kerne. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er Inge stort set ukendt i Danmark. Hvordan forsvandt en så vigtig kvinde ud af Danmarks- historien? Et stjernespækket cast fortæller nu hendes historie. 

Danmarks ukendte verdensstjerne 

 I 1936 påviser Inge Lehmann, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver. ”Du skal vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvsforskeren i et tilbageblik på sit liv. 

Danmarks ukendte verdensstjerne: Et stjernespækket cast fortæller hendes historie på Svalegangen

Lehmann døde i 1993 som 104-årig og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel. Hun regnes blandt verdens 10 dygtigste videnskabskvinder. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er Inge stort set ukendt i Danmark. Men hvad drev hende? Folketeatret går nu tæt på historien, som får DK- og turnépremiere på Teatret Svalegangen 3.-5. okt. 

Med ryggen mod muren 

Da Inge får sin kandidatgrad i matematik i 1920, er matematikvejen blind. Det er den fineste af alle videnskaber og forbeholdt mænd. I stedet kaster hun sig over seismologien og bliver en af de dygtigste i verden til at læse jordens rystelser. Forskningen foregår ofte alene i sommerhuset, hvor seismogrammer omhyggeligt kategoriseres og opbevares i OTA Solgryn-æsker.

JORDENS INDRE er fortællingen om en ukuelig kvinde og enspænder, der vier sit liv til jordens indre. Med ryggen mod muren løser hun en af de største gåder om jorden og bliver næsten glemt. Den 3.-5. okt. vækker Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling og Roberta Hilarius Reichhardt Lehmanns fantastiske historie til live.

Køb billet her: 

Del artikel

Andre læser også