Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Det sker: Kæmpe østersfest i Aarhus: Op mod 1000 aarhusianere vil hylde de danske østers

Kæmpe østersfest i Aarhus: Op mod 1000 aarhusianere vil hylde de danske østers

Søndag den 15. oktober hylder aarhusianerne, at de danske østers igen er i sæson. Det sker til den største østersfest på dansk grund – Oyster Celebration 2017 i Den Rå Hal ved Godsbanen. Der er gratis adgang.

 

Måske er du en af dem, der knuselsker dem? Eller også kan du slet ikke udstå dem? Eller måske du bare aldrig har smagt dem? De danske østers.

Alle lige fra de garvede østersentusiaster til de afholdende og østersforskrækkede er dog velkomne d. 15 oktober, hvor årets store østersfest – Oyster Celebration 2017 – løber af stablen. Det er nemlig aldrig for sent at lære at holde af den friske mundfuld.

»Det er en af verdens fineste og mest eksklusive fødevarer, vi har herhjemme. Men de fleste danskere kender ikke til dem. Vi eksporterer stort set alle sammen. Og i de lande, hvor de bliver eksporteret, er det de færreste der ved, hvor de oprindeligt stammer fra«, siger Pelle Øby Andersen, direktør hos interesseorganisationen Food Organisation of Denmark, der arrangerer den store østersfest sammen med Aarhus 2017, Enjoy Limfjorden, Sydvestjyske Smagsoplevelser og Nordic Foodworks.

Læs mere om Oyster Celerabtion 2017: 

 

Målet med Oyster Celebration 2017 er, at danskerne skal genvinde lidt af kærligheden til de østers, man risikerede dødsstraf for at fange og spise for knap 500 år siden. I 1587 ophøjede kong Frederik den Anden nemlig fangsten af østers til et monopol under kongehuset Danmark, da han tjente enormt store summer på at eksportere de eftertragtede danske østers til Rusland.

»Det siger lidt om råvarens kvalitet, at den i en årrække var under kongeligt monopol, og befolkningen risikerede dødsstraf, hvis de brød det. Jeg synes oplevelsen med at spise en frisk limfjordsøsters er fuldt på højde med at spise en skefuld russisk kaviar«, siger Pelle Øby Andersen.

Læs om konkurrence i østersåbning på Tir Na Nog her:

Østjyder samler selv østers ind til festen

Op mod 400 østjyder vil i dagene op til Oyster Cele kunne tage på østersjagt ved Limfjorden og Vadehavet, som huser nogle af verdens bedste østers. Her vil de samle tusindvis af østers, som d 15. oktober bliver de bragt til Den Rå Hal ved Godsbanen. »Målet er, at danskerne skal finde ud af, hvor fantastisk den her råvare er, så flere kan blive solgt i Danmark og spist af danskerne i stedet for at blive bortadopteret til Spanien«, siger Pelle Øby Andersen.

Dagen vil byde på østers så langt øjet rækker og andre gode råvarer fra Vadehavet og Limfjorden. Nogle af Danmarks bedste kokke vil tilberede smagsprøver i alverdens variationer og fagfolk og østerselskere vil fortælle om, hvorfor østers er så sindssygt skøn en råvare, som vi danskere burde spise mange flere af. Specielt dem, der er frit tilgængelige i havene omkring os.

 

I 1870 spiste vi nemlig ca. syv millioner østers om året (dengang var vi kun cirka 2 millioner indbyggere), mens vi i dag kun spiser omkring 50.000.

 

Program

Kl. 12:00 Dørene åbner

 

Kl. 13:00-13:30 – Østersåbningskonkurrence runde 1. 10 deltagere skal åbnes 6 østers på tid, hvor der vil være lækre præmier.

 

Kl. 13:45-14:00 – Fortællinger og historier vesterhavets guld – rav og jet

 

Kl. 14:15-14:35 Bryggeriet Mikkeller laver østersparringer med øl

 

Kl. 14:50-15:15 Jesper Voss ”Østerskongen” fortæller historien om vadehavsøsters og deres udbredelse + hvorfor det er utrolig vigtigt, at vi alle hjælper til med at spise så mange Vadehavsøsters, som overhovedet muligt.

 

Kl. 15:35- 16:05 – Østersåbningskonkurrence runde 2.

 

Kl. 16:20-16:40 Klosterhedens Vildt fortæller om, hvordan dyrenes liv i naturen sætter sig i smagen af kødet.

 

Kl. 17:00-17:30 P. Clausens Fiskehandel afholder fiskeauktion – hvor du kan gøre en rigtig god handel og sikre de skønneste råvarer til aftensmaden.

 

Praktisk information

Alt salg foregår via. et kuponsystem, som du kan bruge ved de forskellige stationer og boder.

 

Hver kupon har en værdi af 25 kroner.

 

Køb af kuponer kan ske til selve arrangementet ved indgangen eller online på her:

 

Der vil i indgangen blive udleveret en menu over hvad man kan opleve ved de forskellige stande.

 

Fakta

Region Midtjylland og Aarhus er i 2017 udnævnt som Europæisk Gastronomiregion, hvilket betyder at over 130 forskellige madevents løber af stablen rundt om i hele regionen. Heriblandt Oyster Celebration.

Ny ginbar åbner på Klostertorv – læs mere her: