Kenderens hemmelige mad- og vinbodega

I en baggård, bag en anden baggård, i Klostergade ligger en vinbar. Det er i den rolige del at Latinerkvarteret. Den del som endnu ikke er invaderet af turister. Man skal vide, hvor den ligger, ellers kræver det lidt research. Du skal ind i porten ved Great Coffeé. Her er du i en baggård. Men fortsæt mod bunden af den, og med lidt held kan du se MasVino. Bygningen er en gammel fabriksbygning, dog en af de pænere og velbevarede. Jeg har været der før, men der var der proppet med gæster. Denne torsdag ved 17-tiden var der lidt mere ro. Skønt, med lidt fred til sin vin.
Råt på aarhusiansk
Hipster-rødderne, dem som elsker at være Rasmus Modsat, når vi taler om vin, var der ikke. Selvom de potentielt godt kunne passe ind. Meget eller rettere det meste af MasVinos vin er økologisk, og noget er tilmed biodynamisk. Fair nok. Den vin, vi drak, smagte helt og aldeles fremragende. Det er vel at mærke spansk vin, du finder hos MasVino, hvilket gør, det nok mere er en niche-vinbar, vi har med at gøre. MasVino har samarbejde med forskellige spanske vingårde, hvilket har været med til, at de importerer deres egne skinker (Pata Negra og Serrano), pølser, oste og ikke mindst olivenolie fra byen Olot i Catalonien.
Først vin – og så lidt mad
MasVino er en vinbar med mad, og ikke omvendt. Køkkenet er i baren. En ejendomsmægler vil kalde det et åbent køkken med udsigt. Pålægsmaskinen står for alt det, som kan gå ind under “charcuteri”. En ovn og en åben grill står for resten. Der er 11 mindre retter på menukortet – og her tæller en omgang oliven med som ret. Men husk på, at meningen er, at du skal supplere din vin med disse mindre serveringer – og ikke omvendt. En vigtig pointe.
Tiden står stille
Nu er spisning hos MasVino ikke nogen form for akkordarbejde. Tak for det. Dog var tjeneren hurtige med en flaske vand, to glas og en venlig velkomst. Dette skete, inden vi nåede at sætte os ned. Friskbagt surdejs-hvedebrød, oliven og lidt saltede mandler var klar fra start.
Vores bestillinger var en lille omgang charcuteri. En mere traditionel omgang, som nærmest er en del af de aarhusianske vinbars-dna. Fire slags pølser. Det meste lavet på sortfodssvin og importeret fra Spanien. To oste. En Manchego og den danske Kry fra Unika. Det smagte godt, dog uden den store fantasi men uden tvivl en anbefaling herfra. Derimod kokkens udvalg sparkede røv. Fem retter til 290 kroner.
Grønne peberfrugter (Pimientos de padrón) grillet ved høj temperatur var en af serveringerne. Lidt bitre, lidt snackagtige, men smukt grillet, enkelt og velsmagende. De blev efterfulgt af papadums med letrøget smørfisk, rygeost og lakserogn. Perfekt fedme og en mørhed du skal lede længe.
Næste servering var en skål hjertemuslinger med brunet smør og citron. Verdensklasse, hudløs ærlig og vanedannende.
En godt 36 måneders modnet serranoskinke med en sauce blanquette, boghvedevaffel og reven sort trøffel på toppen. Ingen snak, ingen ævl, intet lokalt, men smagen sparkede mig lang op i himlen. Vælg hellere dobbel op her. Sidste servering var grillet ribs med en lettere syrlig æblekompot. En kødfuld omgang, som kunne tage noget vin.
Vi var mætte, men ikke overmætte. Det er vist heller ikke meningen, at man skal være det.
Afslappet og ukompliceret
Bestik og servietter stod i et glas. Intet galt i det. Stemningen var jordnær. Det samme kunne siges om betjeningen. Den ene tjener fyldte værtsrollen fint ud. Han fortalte om vinene, og hvad idéen var. Den var, ikke overraskende, at vin skal være være ukompliceret og let at drikke. Ikke at man ikke kan nørde vin, men det skal ikke være søvndyssende og opreklameret. Vi snakkede med flere af de andre gæster, og de kom her uden tvivl for at hygge sig og drikke vinen. Ikke for at bliver klogere eller nørde vin.
Nok ikke den helt store renovering
Øltønder, langborde, høje stole, lave stole og lidt retro loungemøbler udgør møblementet. Det er som skabt til det gamle fabrikslokale. En afdæmpet instrumental musik i højtalerne var med til at skabe den afslappende stemning. Det var meget tydeligt, at det var samvær, mad og drikke, som var i højsædet og ikke hvide duge og kliniske nye trægulve. Lokalet var rent ud sagt knaldhamrende hyggeligt uden så meget pis. Der er plads til 40 spisende gæster i de uformelle lokaler. Du kan bestille bord, dog ikke online.
Vin, som er let at drikke
Umiddelbart burde al vin være let at drikke. Men noget vin drikker man bare uden at forholde sig synderligt til, hvordan det smager. Vi startede med lidt rosébobler, Clos Lentiscus Rosé Brut Nature fra Can Ramon Viticultors del Montgròs. Et par røde og lette glas vine fra Vins del Tros i regionen Terra Alta fulgte efter. De var nemme at danse med, og du skulle ikke forholde dig synderligt til noget. De smagte fremragende.
Finca La Viajera Crianza fra producenten, La Maleta. En årgang 2010. ”La Viajera” betyder, frit oversat, ”den rejsende”. 95 kroner for et glas måtte vi slippe. Den var just ingen letvægter-vin. Med lidt alder og noget tid på gamle fade kunne den godt have været voldsom. Nej, en mere elegant vin med tertiære aromaer, som udvikles af lagringen. Spændende vin.
MasVino importerer al deres vin selv. Det er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel. Men uanset det, så er det spændende at drikke vine, som man ikke har smagt før. Priserne er sympatiske. Et stort glas koster fra 50 kroner.
De “søde” unge mænd
Min makker den dag. En kvindelig pianist, først i 40`erne, syntes makkerparret, Martin og Jonathan, var søde, grænsende til det nuttede. Jeg syntes nu mere, de var rundhåndede med deres vinserveringer. Nej. Eller jo, det var de, men også nærværende, og passioneret for det de laver. Ingen tvivl om det.
Hvorfor er MasVino et besøg værd?
- Det er der flere grunde til. Maden er overraskende god i vinbar-segmentet. Især deres små serveringer. Vinen er unik forstået på den måde, at man ikke møder den så ofte. Maden var god. Markant bedre end man typisk kan forvente på en vinbar – og nogle af serveringerne lammetævede dem, du får på byens “fine” restauranter.
- Regningen løb op i 920 kroner for to personer. Det var inklusiv 4 store glas vin til hver og vand. Vi kunne fint have sluppet billigere. Meget billigere faktisk. Men det var ikke formålet.
- Vi tog tilløb til at gå flere gange, men det var ikke let. Det er et positivt tegn, når man ikke har lyst til at tage afsked med et sted. Det at MasVino er godt gemt, elsker jeg. Her sidder du helt sikkert ikke i et udstillingsvindue, eller bliver invaderet af turister. Til gengæld får du glimrende vin, god og tilstedeværende betjening, fair priser, men ikke mindst en atmosfære og stemning, som er helt unik. Jeg er ikke lyst til at anbefale MasVino af den simple grund, at jeg er bange for, at vinbaren bliver fundet af flere, og dermed alt for kendt. Det gør, at os, som allerede elsker at komme på MasVino, vil komme til at kæmpe yderligere om pladserne. Men i retfærdighedens navn, får Aarhus’ bedst gemte vin- og madbar hermed vores thumbs up!
MasVino
Klosterport 4b
8000 Aarhus C