Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Koncert i Musikhuset: DR Pigekoret og Phillip Faber skaber lys i mørket

Af Pernille Søborg

Mørket sænker sig, publikums stemmer finder ro, tonerne slås an på flygelet, og ud strømmer de smukkeste stemmer i enstemmig sang.

DR Pigekoret fyldte lørdag aften Symfonisk Sal i Musikhuset med smukke sange og klange. En anderledes og intens oplevelse i en fuldstændig mørklagt koncertsal, hvor høresansen var skærpet, og publikum kunne finde ro til at nyde sangen. 

Koncert i Musikhuset: DR Pigekoret og Phillip Faber skaber lys i mørket

Ind på scenen træder Danmarks folkekære dirigent Phillip Faber, og publikum præsenteres for aftenens gang og mørkekoncept-pli.

En forudsætning for, at koncerten kan fungere. Sluk mobilen! Tag ikke billeder! Klap først, når koncerten er slut! Var dessinerne.

Publikum var med på ideen, og stilheden under og mellem sangene skabte en samhørighed mellem de optrædende og publikum. 

Blevet en tradition

De mørke koncerter har igennem 10 år været en tradition i DR Koncerthuset. Repertoiret er hemmeligt, indtil man sidder i salen. 

Variationen i sangene spænder fra klassisk til ny kormusik. Der er sange fra den danske sangskat og arrangementer af Phillip Faber.

Efterårshymner som “Nu falmer skoven” og “Skyerne gråner”, klassiske værker og populære sange. Langt de fleste er a cappella, men der er også sneget sig et par solostykker på klaveret ind. 

Sangerne strålede i mørket 

Koncentrationen blandt sangerne er imponerende. De synger på fornemmelse af hinanden og skal nærmest kunne høre hinandens vejrtrækninger til fælles intonation, når hverken dirigentens taktslag eller kormedlemmer kan ses. Det klarede de til perfektion. 

Der er ingen tvivl om, det er dygtige sangere, der har været ihærdige og disciplinerede i øvelokalet, vi har med at gøre.

Sikkert sætter de sangene i gang. Sopranerne når med stor stemmekontrol de høje toner, og de dybere stemmer giver sangene krop.

Harmonierne sidder lige i skabet, og vi bliver indhyllet i skønsang, særligt da koret bevæger sig ned i salen.

Lyden af ro

Mørket skaber en særlig stemning, og lyden af stemmerne taler til følelserne og sanserne, mens der er tid til fordybelse og refleksion.

Det bringer nuancer frem i musikken, som man ikke har lagt mærke til før. Man lytter mere intenst, og høresansen bliver indskærpet, når synssansen er ude af spil.

Lydfortællinger ramte ved siden af

Det er DR Pigekoret, der er i centrum. De musikalske indslag bliver bundet sammen af lydfortællinger om kormedlemmernes personlige historier om nervøsitet, perfektion, ensomhed, fællesskab og sygdom.

Det var lettere overflødigt efter vores mening og virkede forstyrrende i koncerten. 

Da koncerten er slut, tændes lyset, og vi får et alt for kort glimt af pigekoret i de smukke blå kjoler, inden de trisser ud bagved. 

Vurdering

Vi var vidne til en stærk musikalsk oplevelse. Mørket skaber en mere intens stemning, hvor musikken kan klinge uforstyrret og sanserne skærpes. Vi føler et fællesskab i salen, da vi alle er i samme mørke situation.

Men det er specielt ikke at kunne se, hvad der foregår i fem kvarter. Det skal man være indstillet på for at kunne give sig hen til musikken i mørket.

Fremhæves skal sangerne. Det er imponerende, hvilken timing og præcision sangerne har uden kontakt til dirigent eller kormedlemmer. Og så synger de jo imponerende rent og flot med skarpe og velklingende harmonier. Lige så hårene rejser sig. 

Lydfortællingerne kunne vi have været foruden. Det var sangen, vi kom efter, og fortællingerne gav forstyrrelser i roen. 

DR Pigekoret i Mørke er en smuk og anderledes koncert. De elegante stemmer og harmonier trækker koncerten op på 5 stjerner. 

Koncert i Musikhuset: DR Pigekoret og Phillip Faber skaber lys i mørket

Pris: 180 til 330 kr.
Varighed: Forventet varighed: 1 time og 20 minutter
Sal: Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus
Arrangør: DR Pigekoret

Del artikel

Andre læser også