Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Løkke taler ud: Det var ikke kampen værd

Lars Løkke Rasmussen, Venstre
Lars Løkke Rasmussen, Venstre

Lars Løkke Rasmussen dukkede søndag aften op til overfladen – med budskabet om, at han bliver i Venstre, at han ikke har i sinde at stifte et nyt parti, men at han er færdig i toppen af dansk politik.

 

I et interview med TV 2 Nyhederne forklarede han baggrunden for sin bemærkelsesværdige exit fra det dramatiske møde i Brejning ved Vejle i forrige weekend, da han forsvandt ud ad en bagdør og meddelte sin afgang som Venstres formand.

 

Siden har de færreste hørt fra ham.

 

I et interview søndag aften forklarede han, at han har tilbragt tid på Koldingfjord, i Sverige, hjulpet sin hustru, Solrún, med et projekt, og såmænd selv har været i Netto og i Irma i mellemtiden.

 

Om baggrunden for den opsigtsvækkende exit forklarede den tidligere statsminister, at han allerede fredag aften havde været igennem et “tungt og svært” møde i Venstres forretningsudvalg.

 

Ikke kampen værd

Om lørdagen stod der hovedbestyrelsesmøde på programmet, og dagsordenen var klar: Lars Løkke Rasmussens fortsatte lederskab af Venstre. Natten til lørdag konkluderede han, at det ikke var “kampen værd”.

 

Han overvejede at trække sig allerede på valgaftenen i juni, da magten overgik til Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Og trods en betydelig fremgang for Venstre ved valget havde han haft i tankerne, at Jakob Ellemann-Jensen på et tidspunkt skulle overtage lederskabet i partiet.

 

Mette F. skulle “knækkes” hurtigt

Venstres strategi efter valget var, at Mette Frederiksen skulle have kraftigt modspil for at “knække” hende hurtigt. Det skete ikke. Den nye statsminister har fået en relativt blød start, og under mødet i Brejning overvejede Lars Løkke, om han skulle stoppe på stedet eller vente et par år.

 

Han valgte at gå på stedet og overlade opgaven med at “knække” Mette Frederiksen til Jakob Ellemann-Jensen. 

 

Han erkender dog over for TV 2’s journalist Natasja Crone, at koreografien i forbindelse med hans exit kunne have været mere elegant.

 

En naiv politiker

Lars Løkke Rasmussen betegner sig selv om “lidt naiv” som politiker:

 

“Jeg bærer ikke nag. Jeg kan huske alt, hvad der er blevet sagt, men jeg kan ikke huske, hvem der sagde det,” forklarede den tidligere statsminister, som kun perifert kom ind på konfrontationerne med hans næstformand, Kristian Jensen, som også trak sig ved mødet i Brejning.

 

Hvem der skal overtage posten som næstformand vil han ikke blande sig i. Han påpeger, at det kun to gange i Venstres lange historie er en næstformand, som har arvet formandsposten: Anders Fogh Rasmussen – og ham selv.

 

Opgøret i Odense

Striden i Venstres ledelse trækker tråde tilbage til det dramatiske møde i Odense i 2014, som kulminerede, da Lars Løkke, Kristian Jensen og partisekretær Claus Richter holdt krisemøde i kælderen under kongrescentret. Det skete midt i en af Løkkes bilagssager, og den mundede ud i aftalen om et “formandskab” med Løkke som fortsat formand og Jensen som fortsat næstformand. Men altså et såkaldt formandskab.

 

Ifølge Lars Løkke Rasmussen fløj ordet “formandskab” spontant ud af munden på ham, uden at det var aftalt på forhånd.

 

“Jeg tillagde det ingen betydning (…) Der er vokset en myte frem om kollektiv ledelse. Det har Venstre aldrig haft, og det skal vi aldrig have,” sagde Lars Løkke Rasmussen søndag aften og understregede, at Venstre kun har én høvding.

 

Bærer ikke nag

I dag siger Lars Løkke Rasmussen, at han har lagt den dramatiske weekend i Brejning bag sig.

 

“Jeg har været for lidt påpasselig med at vende mig om og slukke gløderne,” siger han om uroen i Venstre, hvor han nu har tænkt sig at fortsætte som menigt folketingsmedlem og bl.a. rejse rundt i landet sammen med forfatteren Kirsten Jacobsen, som skrev den famøse bog, hvori Lars Løkke kort før valget foreslog en SV-regering.

 

“Jeg er et politisk menneske, men politik kommer i mange former,” siger Lars Løkke Rasmussen, som over for TV 2 Nyhederne afliver rygterne om, at han vil stifte et nyt parti.

 

Løkke har været medlem af Venstre i 38 år, og han har bestridt poster som byrådsmedlem, amtsborgmester, minister og senest statsminister. Han har endnu ikke besluttet, om han stiller op til endnu en valgperiode.

 

På det ekstraordinære landsmøde i næste weekend er Jakob Ellemann-Jensen indtil nu eneste kandidat til formandsposten; opgøret om næstformandsposten står mellem favoritten Inger Støjberg og outsideren Ellen Trane Nørby.

Løkke taler ud: Det var ikke kampen værd
Lars Løkke Rasmussen