Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Naturpark i Aarhus: Nomineret til international pris

Af Freja Dumont
Foto: Green Cities Europe .
Med Gellerup Ny Naturpark har Brabrand Boligforening skabt et stort, grønt og socialt fællesrum for både beboere og besøgende.
Foto: Green Cities Europe . Med Gellerup Ny Naturpark har Brabrand Boligforening skabt et stort, grønt og socialt fællesrum for både beboere og besøgende.

Gellerup er langt fra bare beton og boligblokke. Det er Gellerup Ny Naturpark et godt bevis på.

Der er plantet over 2000 nye træer og buske. Alle træerne er specielt håndplukkede til Gellerup, og de er plantet, så de skaber et optimalt mikroklima, effektivt håndterer skybrud og øger trygheden i parken.

Træerne er udvalgt med en stor artsvariation, hvilket er en bevidst hyldest til Gellerups etniske og kulturelle mangfoldighed, og som også gør at så mange dyr, bier og insekter som muligt kan finde levesteder i parken.

Parken er derfor også blevet nomineret til at deltage i den internationale Green Cities Europe Award 2022, der er en del af EU-kampagnen ”More Green Cities for Europe”.

Det skriver Green Cities Europe i en pressemeddelelse.

Klima, biodiversitet og social sammenhængskraft


De indsendte projekter er vurderet ud fra, hvordan de udnytter merværdien af grønne infrastrukturer – derudover skal projektet understøtte et eller flere af de fem temaer i Green Cites kampagnen. Det er klima, biodiversitet, social sammenhængskraft, trivsel og økonomi.

“Gellerup Ny Naturpark er et mønster eksempel på, hvordan et smukt koncept for grønnere byer kan få stor effekt ved at være til inspiration for mange andre almennyttige områder,” siger Susanne Grunkin, Danske Landskabsarkitekter.

Sammen med Henning Roed, Danske Planteskoler, Michael Petersen, Danske Anlægsgartnere, Jon Pape, Park- og Naturforvalterne, Morten Weeke Borup og Ole Kjærgaard, Landskabsrådet, udgør de juryen i den nationale udvælgelse.

“Der ligger et uforløst potentiale i rigtig mange almene områder, hvor store tomme græsplæner i dag har alt for lidt værdi i forhold til det sociale liv og biodiversitet,” fortsætter Susanne Grunkin.

“Som ny bynatur skaber parken på én gang opmærksomhed og tilføjer en aktuel og positiv fortælling til området.

Dertil udmærker projektet sig ved at være det projekt af alle indsendte, der ser ud til at løfte sig mest muligt i forhold til at øge biodiversiteten.”

FAKTA

Med nomineringen konkurrerer Gellerup Ny Naturpark med 12 andre EU-lande og deres nominerede projekter om den prestigefyldte pris.

De 13 projekter vil i de kommende uger bliver vurderet af en international jury. Prisoverrækkelsen finder sted i Paris 8. december 2022.

Gellerup Ny Naturpark er realiseret med udgangspunkt i en arkitektkonkurrence vundet af SLA og Effekt i fællesskab og i tæt samarbejde med Brabrand Boligforening og teamets øvrige samarbejdspartnere COWI, Social Action, GAME og Boris Brorman Jensen.

Et grønt socialt fællesrum  

Med Gellerup Ny Naturpark har tegnestuechef i SLA, Karsten Thorlund, der er designerne bag parken sammen med Brabrand Boligforening skabt et stort, grønt og socialt fællesrum for både beboere og besøgende i Gellerup.

“Ved at prioritere natur, biodiversitet og gode uderum for alle viser vi, at der er andre måder at udvikle vores udsatte boligområder på end ved blot at rive boliger ned:

Nemlig ved at tilføre en masse nye sociale aktiviteter og naturkvaliteter. Og på den måde skabe sociale, humanistiske og klimamæssigt bæredygtige løsninger,” siger Karsten Thorlund.

Del artikel

Andre læser også