Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Norsminde Kro: Kromanden, der ikke har råd til at købe oversøisk vin

Af Line Ingwar Karlsen

Norsminde Kro er et skønt sted på jorden. Her er en sjælden ro for sjælen. Naturen er ikke ødelagt. Udsigten er smuk. Det samme med miljøet på kroen og havnen. Kromanden på kroen hedder, stadigvæk, Søren Pedersen. Han har rødder i Hirtshals og er kendt for at sige, hvad han mener. Sådan er det. Men utrolig befriende. Kroen i Norsminde har de senere år væltet rundt i gode anmeldelser og roser fra gæsterne. Og det er kromanden, selvfølgelig, glad for, men det stiger ham nu ikke til hovedet. For som han siger, vi passer jo bare vores arbejde, så godt vi kan.

Norsminde Kro: Kromanden, der ikke har råd til at købe oversøisk vin

Her er det vinen, som bestemmer

Alt for mange restauranter slår sig kun op på maden. Ofte tilsat nogle gode tilbud. For vi danskere elsker jo tilbud, og mad, og hvis der er tilbud, så er vi der. Sådan er det. Men der er, heldigvis, nogle, som ikke går med på det tilbudshelvede. De giver os nogle andre oplevelser. En af dem er, at man drikker noget godt vin. Noget som smager godt, og som har noget alder. Noget vi ikke har smagt før, og som vi glæder os til at smage. På Norsminde Kro er det ofte vinen, som bestemmer, hvad man skal spise, og ikke omvendt. Alt for ofte, og alt for mange, vælger først maden, og dernæst finder noget vin, som kan passe. Derfor er det også befriende, at Søren Pedersen, ikke går med på den vogn. Selvom han er uddannet kok, er det for det meste vinen, som bestemmer over maden.

 

En af de store vinkældre

Vinkælderen på Norsminde Kro er stor. Rigtig stor. Der er aflåste rum. Derinde er temperaturen perfekt, og de mange områder er delt med glasdøre. Det ser godt ud, og er lavet i respekt for den historie de gamle kældre har. Der er over 900 vine på vinkortet, og kælderen tæller mellem 16.000 og 18.000 flasker vin. Faktisk kender kromanden ikke det præcise tal. Men Søren Pedersen sørger hele tiden for, at der er  fyldt op i kælderen – og det bør nævnes, at kælderen under Norsminde Kro er stor. Jeg er flere gange faret vild i den, når jeg har spist i gourmetrestauranten.

Norsminde Kro vin

Kun europæisk vin, da oversøisk koster penge

Vinkælderen på Norsminde Kro indeholder kun europæiske vine. Sådan er det gået med årene. Grunden er, at Søren Pedersen har haft interesse for vinene på vores kontinent. Intet andet. Så gennem 20 år har kromanden stille og roligt købt vine op rundt omkring i Europa. Det gør, at udvalget er pænt stort i dag – sagt på jysk.

Nu er Søren Pedersen en mand med en stor portion humor og selvironi. Så på mit spørgsmål om, hvorfor han kun har europæisk vin i kælderen, svarer han: Jeg har desværre ikke råd til oversøiske vine. Men hvorfor ikke det, da det jo ofte er billigere end vin fra Europa? Dertil kom et knastørt svar fra den store kromand: fordi min vinkælder er betalt, og hvis jeg skal købe oversøiske vin, så skal jeg jo have læderet op af lommen. Derfor drikker jeg jo det, som jeg allerede har liggende. Svaret er humoristisk, men det giver god mening.

Norsminde Kro: Kromanden, der ikke har råd til at købe oversøisk vin

Går stille med dørene

Norsminde Kro lever sit helt eget liv. Det har den gjort i mange år. Naturen og den relative korte afstand til Aarhus gør, at kundegrundlaget et stort. Der kommer en del lokale på kroen, men der kommer nok ligeså mange, som er det modsatte. Især i gourmetrestauranten. Den er landskendt for et højt niveau på maden. Det har den været i flere år, men vinen har altid været god, selvom folkene på Norsminde Kro ikke har markedsført sig på den. Synd og skam, for vinsiden har, de gange jeg har spist på kroen, været en ligeså stor oplevelse. Priserne starter ved 250 kroner og op rigtig mange penge.

 

Vinmenuen, hvis du synes

På mange toprestauranter er de mere eller mindre tvunget til at vælge en vinmenu. Det kan være både godt og skidt. Det gode er, at du alt andet lige får nogle vine, som passer til maden. Det, som er knap så godt, er, at du ikke får særligt gamle eller kostbare vine. Tværtimod. Derfor er der en del, som vælger at købe en enkelt flaske vin, som de har lyst til at smage. Med et vinkort, som er rent slaraffenland, så er opgaven med at vælge vin særligt spændende.

Norsminde Kro vin

To sydaarhusianske restauranter med blændende gode vinkort

Det er tankevækkende, at der inden for ganske få kilometer ligger to kroer, som hver især har vinkort, som er blandt de bedste i landet. Den ene er Malling Kro, og den anden er Norsminde Kro. Umiddelbart kan det virke lidt underligt med den koncentration, men ikke desto mindre er det sandt. Så hvis du bare går det mindste op i vin, så er det i det sydlige Aarhus, du må hen.

 

Norsminde Kro

Gl. Krovej 2
8300 Odder
Email: norsminde@norsminde-kro.dk
Telefon: +45 86 93 24 44

Link til hjemmeside