Norsminde: Restaurant Près er navnet på den nye, gamle restaurant
Norsminde Kro er ikke ny. Den er godt 320 år gammel og navnet har altid været Norsminde Kro. Blot en konstatering. Siden Søren Pedersen overtog kroen i 2004 har der været en løbende renovering og udbygning af kroen, så den i dag er i bedre form end nogensinde før. De sidste 15 år har der været to restauranter på kroen. En i stuen og en i kælderen. Førstnævnte hedder Brasseriet. Sidstnævnte gourmetkælderen eller blot kælderen i daglig tale.
Nyt navn og skarpere profil
De fleste af os siger Norsminde Kro, når vi gæster eller skal til kroen. Sådan har det været i mange år. Den hedder jo også Norsminde Kro. Men der er stor forskel på, hvad man skal på kroen. Både madmæssigt, men også prismæssigt. De to restauranter er forskellige. Idéen bag og rent madmæssigt kan vi ikke sammenligne dem. Den ene serverer klassisk dansk og fransk mad, hvor du kan vælge mellem en del a la carte-retter, herunder smørrebrød, og du kan blive mæt for 200 kroner.
Den anden restaurant på kroen, Prés, er mere fine-dining, hvor man køber en oplevelse a la den, vi får i teateret. Her er mange retter, dyre råvarer, vinmenuer og ikke mindst mad, som overrasker os gæster. Her er niveauet blandt de bedste restauranter i provinsen, og Prés vil uden tvivl kunne trække Michelin-stjerner, hvis nu den frankofile dækguide gad kigge forbi.
Hvad betyder Prés
Nu taler de jysk i Norsminde. Det er der ingen tvivl om. Près er fransk, udtales [præ] og betyder ’tæt’. Det passer fint til filosofien på kroen. Råvarerne er produceret lokalt og helt ’tæt’ på kroen. Maden går “tæt” på kokkene. Her er nærvær. Selve oplevelsen i de gamle lokaler gør, du kommer “tæt” på historien. En aften hos Près kan godt sammenlignes med en teaterforestilling, og her er man også “tæt” på scenen.
Anmelderens favorit
Gourmetrestauranten, eller Prés som den nu hedder, får udelukkende topkarakter af diverse madanmeldere. Blandt andet fik de seks stjerner i Børsen i sidste anmeldelse, hvilket kun fortæller, de kan noget i Norsminde. Men flere gæster har gennem årene taget fejl af de to restauranter på kroen. Måske med rette. Måske ikke. Men uanset det, så har folkene på kroen gjort det lettere for gæsterne med to navne.
Kælderen har nu levet i 15 år som en af Jyllands bedste restaurant, og det franske islæt i maden lever videre, og her er det hele menuer, du vælger.Delemad er ikke noget, som er slået an her. Det er klassiske serveringer
Lokale råvarer er en selvfølge
Pudsigt nok, så overtog Søren Pedersen Norsminde Kro i 2004. Sidst i november 2003 åbnede Noma i København med nordisk mad og med udelukkende lokale råvarer. De slog sig stort op på det, og endte også som verdens bedste restaurant ifølge en guide og nåede også at indkassere to Michelin-stjerner. Ros for det. Men Norsminde Kro startede også med at bruge lokale råvarer og samarbejde med de lokale producenter. Det gør de stadigvæk, men de har ikke markedsført sig så meget på det. Kromanden og køkkenchefen mener, at det kan man smage, og så behøver man ikke rende rundt og kæfte op om det. Vi er i Jylland, dog tæt på Aarhus, men det mærker man ikke så meget til på den ydmyge tilgang, som hersker på kroen.
Vinkælderen er stor, og du sidder midt i den
Norsminde Kro er på mange måder outsider. Det skal forstås på den måde, at de ikke render rundt og praler med, hvor gode de er, og hvor mange vine de har. Derfor er der heller ikke så mange, der ved, at Restaurant Près Kro har et vinkort blandt de helt store, og tilmed til priser, som er sympatiske og langt under den prispolitik, vi ofte ser på toprestauranter. Vinmenuerne på Prés er mere klassiske, europæiske vine, og ikke nødvendigvis fra de store producenter. En stor del af vinene er af egen import.
Restaurant Près har vinmenuer, hvor man ikke skal tage stilling til noget som helst, men der er også vinkortet, hvor du skal købe hele flasker, men til gengæld bestemmer du selv, hvad du vil drikke. Da vinkælderen efterhånden er så stor, så er der en del vine med alder. Noget som ikke ses så ofte i dag. Så man får en vinoplevelse ud over det sædvanlige og tilmed til priser, som er i den lave ende.
Overnatning og morgenmad
En anden ting, som ikke er uvæsentligt, er at man kan sove på kroen til en god pris. Der er 27 værelser på Norsminde Kro, og her er værelser fra 598 kroner per nat inklusiv kroens store hjemmelavede morgenbord.
Åbningstider for Restaurant Près
Prés har åbent torsdag, fredag og lørdag, mens Brasseriet har åbent alle ugens dage fra klokken 12.00 – 15.00 og igen 18.00 – 21.00 i perioden 1. juni til 31. august. Brasseriet er lukket søndag aften samt mandage fra 1. september – 31. maj.
Det er en god idé at bestille bord.
Restaurant Près
Gl. Krovej 2
8300 Odder
Email: norsminde@norsminde-kro.dk
Telefon: +45 86 93 24 44
Website: