Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vildt fænomen: Oplev op til 120 stjerneskud i timen

Af Redaktionen
Foto: PxHere
Foto: PxHere

“Når du ser et stjerneskud, lad dit ønske flyve ud …”

I de kommende dage er der rig mulighed for at ønske på livet løs, for her vil årets mest aktive meteorsværm Geminiderne vise sig på nattehimlen

Det skriver TV 2.

Meteorsværmen, der kan toppe med op til 120 stjerneskud i timen, flyver typisk på tværs af nattehimlen fra 4. til 20. december.

Her skal du holde øje

Det siger sig selv, at du skal kigge op mod himlen for at få øje på de mange stjerneskud, men derudover skal der naturligvis også være nogenlunde mørkt og skyfrit, før du kan se se dem.

Som regel er de bedste chancer fra midnat og nogle timer frem.

Vildt fænomen: Oplev op til 120 stjerneskud i timen

Hvis man vil øge sine chancer for at få øje på meteorsværmen, er det en god idé at blive oppe i midtugen.

“Geminiderne topper natten mellem 13. og 14. december med op til 120 stjerneskud i timen.

Et syn værd at gå ud og kigge efter, hvis ellers det er klart vejr. Men også dagene op til kan byde på masser af stjerneskud,” skriver Science Museerne Aarhus.

Planetarium oplyser følgende om Geminiderne:

“Geminiderne, der radierer fra stjernebilledet tvillingerne, bliver af mange anset for at være den største meteorsværm. Meteorsværmen er skabt af rester fra asteroiden 3200 Phaethon og når sit maksimum i midten af december.”

Dannes af asteroider

Stjerneskud dannes, når jordens atmosfære krydser banen af en meteoroid (en lille partikel fra rummet), og denne partikel brænder op i atmosfæren på grund af friktion med luften.

Meteorsværme dannes, når jorden passerer gennem en region af rummet, der indeholder en koncentration af meteoroider eller partikler.

Disse meteoroider er normalt fragmenter fra kometdele, og når jorden krydser kometens bane, kommer den i kontakt med de partikler, som kometen efterlader langs sin bane. Dette resulterer i en øget forekomst af meteorer eller stjerneskud over himlen.

Geminiderne adskiller sig dog på det punkt. De dannes ikke af kometdele, men derimod af en asteroide. Asteroider er hovedsageligt sammensat af metal og sten og ligner små klippeformationer.

Årets mest aktive meteorsværm vil være mulig at spotte på nattehimlen frem til 20. december.

Del artikel

Andre læser også