Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Den globale opvarmning er rykket tættere på Bichel Vine

Fra i årtier at være noget man læste om i dagspressen, er den globale opvarmning nu rykket ind i danskernes hverdag, fortæller Lars Bo Guldhammer Henriksen, direktør hos Bichel Vine, som har til huse i Hjortshøj, nord for Aarhus.

 

Svær omstilling

Vinstokkene er blevet voldsomt ramt – hvor man tidligere, på nogle af de bedste marker, kunne høste 1 kilo druer pr. vinstok, er man nu helt nede på 200 gram. Årsagerne findes i rødderne, som har svært ved at omstille sig til de længere tørkeperioder, som hyppigt afløses af store mængder regn. Man kommer til at tale om præ global-opvarmning, ligesom man inden for vinbranchen taler om præ-phylloxera, siger Lars Bo Henriksen. Han fortæller om phylloxera-lusen, som i 1860’erne ødelagde næsten hele den europæiske vinproduktion, ved at æde vinstokkenes rødder.

 

Også fald i den franske olivenhøst

Det vilde vejr rammer også specialimporterede varer som de polynesiske vaniljestænger, hvor tropiske orkaner har lagt store dele af produktionen ned. Da det tager fire år før, vaniljen kan høstes, kommer det til at tage lang tid, før produktionen er på fode igen, og priserne stiger derfor voldsomt. Hos Bichel Vine har de oplevet stærkt stigende priser hos deres leverandører, som har betydet, at kunderne nu må betale 130 kroner pr. vaniljestang imod 80 kroner sidste år. En del kunder tror jo, vi er nogle tyveknægte, når de ser sådan en prisstigning, fortæller direktøren, som også beretter om fald i den franske olivenhøst på op mod 60%.

 

På gården Hjortshøjlund, hvor Bichel Vine har sit hovedsæde, står vinmarkerne dog flotte, og bærer mere frugt end i fjor. ”Druerne kræver noget mere varme for at kunne modnes, så en lang indian summer ville nu alligevel være kærkommen,” fortæller Lars Bo Henriksen. Han inviterer de vininteresserede på en spadseretur i vinmarkerne og en snak om vinproduktion den 6. oktober.

Direktøren ser til trods for den globale opvarmning lyst på fremtiden både for vinbranchen i almindelighed og for Bichel i særdeleshed, som for en måned siden åbnede sin tredje butik i Malling, syd for Aarhus. Så der er ikke noget at klage over hos den erfarne vinhandler.