Restaurant Sostrup Slot – Stilheden er enestående!
Af en eller anden underlig grund er det ofte uden for de større byer, at du får de største overraskelser på madsiden – og de positive vel at mærke. Måske fordi man ofte undertipper maden på landet. Jeg ved det ikke. Men Restaurant Sostrup Slot er noget helt særligt.
Norddjursland er ikke ligefrem kendt for deres gode restauranter. Men det kommer de til. En ny restaurant er opstået. Genopstået om du vil. Det drejer sig om Restaurant Sostrup Slot. Og ja, der har tidligere været restaurant på slottet.
Forrygende ærlig mad til prisen
Nu bliver det alvor. Det er ikke hver dag, vi anmelder mad på et tidligere kloster, slot og midt i et spisekammer. Køkkenchefen på Restaurant Sostrup Slot hedder Simon Rysgaard og er efter nogle år i København og Aarhus vendt tilbage til Djursland. Han har en klar holdning til råvarerne, ikke mindst de lokale, hvilket flere gange kommer til udtryk i hans mad.
Ikke noget overvældende menukort
Menukortet er ikke stort. 3 retter er der at vælge mellem. Menuen skifter hver uge – året rundt. Valgmulighederne er mellem fisk, kød og vegetar. Enhedsprisen er 145 kroner. Forretter kører man ikke med her. Der er tre faste retter på kortet. Et stjerneskud til 135 kroner, en salat til 99 kroner og en omgang snack til 65 kroner.
Ugens and er skudt ved skovsøen
Midt i skoven skal der være vildt på menuen. Gråand var denne uges menu. Der var velsagtens en halv and. Et andelår og bryst. Champignons, sauce au vin. Æbler fra haven. Hele små gulerødder og forårsløg. Kødet var ikke i den saftige afdeling, men ganske mørt. Smagen fejlede ikke noget. Det smagte fremragende. Saucen var i den franske afdeling. Den var mere sommeragtig end den klassiske vildtsauce. Men da det er sommer, tæller det op. Grøntsagerne var helt perfekte her. Der var god bid og smag i dem. 145 kroner for en flot og mættende hovedret er tæt på foræring i min bog.
Havfriske spætter
Ugens fisk var store rødspætter med smørstegte nye kartofle og en syrlig smørsauce. Broccolien var lidt for kogte til min smag. Til gengæld var det bagte rødløg helt perfekt. Både med bid, mild og sød. Spætten var vendt i rugmel og stegt i smør. Sådan skal det være. En sikker, rustik og flot servering til kun 145 kroner. Den var ikke gået i hovedstaden eller Aarhus.
Helt naturligt, at man laver det hele selv
I byerne (de store) fortæller kokkene og ikke mindst tjenerne altid om, når noget er hjemmelavet. Det gør man ikke herude på landet, da det er en selvfølge, at det hele er hjemmelavet. Her fortæller man derimod om, hvis man har købt noget færdiglavet. Tankevækkende. Men det burde være sådan, at det var en selvfølge, at man lavede mad fra bunden på restauranterne.
På Sostrup Slot har man et samarbejde med lokale producenter. Fisk fra havet ved siden af. Vildtet er skud i skovene. Kødet går på markerne omkring Sostrup, og gartneren på 80 år kommer hver dag med friske grøntsager. Ganske naturligt, når man ligger midt i et af Danmarks bedste spisekamre.
Mobilfri zone – uden for rækkevidde
Det kan de sagtens sige, da Sostrup Slot ligger uden for mobilmasternes rækkevidde. Med lidt held kan du få en stregs dækning. Men i restauranten ser man helst ikke mobiltelefoner. Fokus er på maden, vinen, selskabet og nærværet. Befriende på mange måde. Tak for det!
Larmende ro
Stilheden er enestående. Skovene omkring slottet er som taget ud af en Morten Korch film. Harmoni og storslået natur kommer vi ikke uden om. Parken, haven, voldgraven kræver tilstedeværelse. Du kan ikke undgå det. Tiden står på en måde stille her. Men på den gode måde. Der er noget fascinerende over at komme ind på et slot. Historien er overalt. Man har holdt fast i en gammel stil. Ikke stringent, men tæt på.
Historien fra en gæst
De samme møbler ser ud, som de gjorde for 50 år siden. Der kom en ældre herre ind og snakkede med os. Han var på besøg. Høflig på den måde, som indbyder til respekt. Han fortalte, han havde boet på Sostrup slot for 50 år siden, hvor der var kostskole på stedet. Lokalerne, møblerne, billederne, gevirerne, lofterne, pejsen står fuldstændig intakt.
Masser af værelser – og tid til fordybelse
Overnatning i nonnernes kamre – eller værelser om du vil. Der er fælles bad og toilet på gangen. Nogle af lejlighederne er med køkken. Overnatningen er helt ufattelig billig. Værelserne er enkelt indrettede, men alt fungerer, og der er pænt og rent. Autentisk på den velmenende måde. Priserne er forskellige, alt efter værelse. Men priserne starter ved 300 kroner per person for en overnatning.
Vores vurdering
En god grund til at tage til Djursland er Sostrup Slot og ikke mindst deres restaurant. En anbefaling af de store herfra. Et ønske er, at der også ville være en forret at vælge mellem. Det burde være en nem opgave for køkkenet. Vores regning var sympatisk. 395 kroner inklusiv to glas vin og vand.
En ting er sikker. Og det er, at der ikke går lang tid, inden vi igen skal på Sostrup Slot. Oplevelsen gik rent ind. De laver mad uden så meget pjat. Det smager godt, og råvarerne lever og gror på den anden side af voldgraven. Tak for det.
Restaurant Sostrup Slot
Maria Hjerte Engen 1, Gjerrild
8500 Grenaa
Mail: forstander@sostrup.org
Telefon +45 20 43 91 55
Bordbestilling på +45 25 54 19 14
Website
[mappress mapid=”622″]