ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Teater: Sammensværgelse – når følelserne sparker fornuften ned bagfra

Den aarhusianske teatergruppe Von Baden kommer til Aarhus med deres anmelderoste thriller Sammensværgelsen, der tager et stærkt livtag med tab, sorg og konspirationsteorier. Forestillingen giver et rystende og anderledes bud på, hvorfor så mange i disse år vender ryggen til fornuften og lader sig forføre af sine følelser.

 

Det er en skræmmende rejse ind i menneskesindet i jagten efter at forstå, hvordan Donald Trump kunne erobre præsidentposten, hvorfor så mange stadig fornægter klimaforandringerne, og hvordan det lykkes vores egne politikere at bilde danskerne ind, at de lever i et utrygt land, selvom statistikkerne fortæller en anden historie.

 

Historien kort

Psykologiprofessoren Alex er en benhård og succesfuld karrierekvinde, der forsker i konspirationsteorier. Hun er gift med egyptologen Kim, som hun har sønnen Karl-Emil med. Alt kører tilsyneladende på skinner for det højtuddannede karrierepar, indtil Karl-Emil en dag ikke dukker op til sin fodboldtræning. Han bliver ramt af en bil på vejen, og Alex står nu ansigt til ansigt med sit livs sorg.

Midt i meningsløsheden og savnet begynder hun at tvivle på virkeligheden, og de konspirationsteorier, hun selv er ekspert i, begynder for alvor at ruske rundt med hendes egen fornuft: Hvordan kunne Elvis indspille en sang flere år efter sin død? Er jorden i virkeligheden flad? Blev Karl-Emil ikke kørt over, men i stedet kidnappet af mænd i sorte biler som led i en hemmelig sammensværgelse, der også tæller hendes egen mand?

 

Sammensværgelsen er en skræmmende stærk forestilling om tab, sorg og konspirationsteorier. Stykket handler om, hvad der sker med mennesker, når følelserne tager magten. Hvor går vi hen, når tilværelsen sender os til tælling, og vi kæmper med at holde virkeligheden ud. Når fornuften kæntrer og lader vreden, angsten eller sorgen styre retningen.

 

Konspirationsteorier

I 2016 mente flere politiske eksperter, at florerende konspirationsteorier om Hillary Clinton var med til at koste hende præsidentvalget, og at falske nyheder og andre produkter af det postfaktuelle samfund er med til at øge polarisering i samfundet og undergrave sammenhængskraften i de vestlige samfund.

”Det virker, som om flere end nogensinde vælger at abonnere på tomme fiktioner, hvor kompleksitet og dialog erstattes af letkøbte, absolutte sandheder, der måske nok er skræmmende, men som fritager os fra ansvar, og gør det dårlige til de andres skyld. Sammensværgelse er et forsøg på at forstå, hvad der får os til at tro på de letkøbte svar.” Udtaler dramatiker Henrik Vestergaard, manden bag manuskriptet til Sammensværgelse.

 

Hvad er meningen?

Von Baden er et af landets mest sammentømrede teatergrupper, og de fire århusianere har gennem årene arbejdet sammen med en lang række af dygtige og anmelderroste skuespillere, instruktører og manuskriptforfattere.

I Sammensværgelsen får to af Von Badens faste medlemmer, Frederik Meldal Nørgaard og Anders Brink Madsen, hjælp fra skuespiller Patricia Schumann, der bl.a. er aktuel i Paprika Steens anmelderroste julefilm ’Den tid på året’. Sammensværgelse havde premiere på Teater Grob i København i oktober, hvor forestillingen spillede fra den 19.10-7.11.2018.

 

Køb billetter her:

 

 

Sted: Teatret Svalegangen Scene Store sal

Spilleperiode: Den 4. – 15. december 2018

Varighed: 65 min.

Tid: 19.30, lørdag klokken 16.00

Pris: 195 kroner

Medvirkende: Anders Brink Madsen, Patricia Schumann og Frederik Meldal Nørgaard

Ide og manuskript: Henrik Vestergaard

Iscenesættelse: Von Baden

Svenografi: Johanne Eggert og Allan Frausing

Lysdesign: Mads Lindegaard

Lyddesign: Emil Assing Høyer

Videodesign Unsaid Film produceret af Von Baden

 

Teater: Sammensværgelse - når følelserne sparker fornuften ned bagfra

Del artikel

Andre læser også