Tjek vinen: Årets vin til Risalamande

Juleaften står desserten på risalamande til dessert. Den klassiske danske dessert med fransk klingende navn blev populær i 1900-tallet som en luksusudgave af risengrøden; spædet til med fløde, vanilie og madler. Dertil en lun sauce på kirsebær som vinmæssigt er altafgørende.
Vin til kirsebærsauce
Desserten består af to dele: en domineret af fløde og vanilien og den anden domineret af kirsebær. Vinmæssigt tager man udgangspunkt i den dominerende smag som alt efter dosering typisk er kirsebærsaucen. Her kommer de mørke dessertvine til deres ret fordi de aromamæssigt bygger bro til saucen.
Klassiske vine er portvin af typen Ruby, men også en ikke alt for gammel Tawny passer fint. Udenfor Portugal er det den italienske Recioto eller de sydfranske Banyul og maury man skal kigge efter.
Vin til hovedretten
Inden den obligatoriske dyst om mandlen står den på and- eller flæskesteg.
Se vores guide til julevin til maks 100 kroner her.
NV Crusted Port, Graham’s, Douro, Portugal
Vinspecialisten: 199 kr. pr. fl. på tilbud
Vinen dufter mørk og tæt af modne bær. Her er stor koncentration og kompleksitet. I munden har den sødme og fylde, der holdes i balance af tannin og frugtens intensitet. Alkoholen bidrager med en anelse varme og er ellers fint integreret.
Graham’s Crusted Port er min bedste anbefaling til Risalamanden.
Graham’s Crusted port er en blanding af unge portvine, der er flasket i 2013. Det betyder at der er bundfald i flasken som med fordel kan hældes fra.
6 stjerner
2015 LBV, Feuerheerd’s, Douro, Portugal
Philipson wine: 169,50 kr. pr. fl. eller 99.95 kr. pr. fl. v. køb af 12
Feuerheerd’s skiller sig ud ved at frugten er meget lys. Det matcher kirsebærsaucen på fornem vis. Her er en anelse mere sødme, der til desserten kan være en fordel. Vinen smager af kirsebær med sten og har en finish med lakrids. Der er fine tanniner og en god længde.
5 stjerner
2013 Kirsebær vin, Østergaard, Lolland, Danmark
Smag først: 199 kr. pr. fl.
Man er ikke i tvivl om at det er kirsebærvin for den dufter ekstremt rent og intenst af kirsebær. Den springer op af glasset. Bagsiden er at vinen er lidt endimensionel – her er alskens kirsebær, en anelse fad – men kompleksiteten er fordelt på færrer kategorier end hos de øvrige vine. Det er vellavet vin, der passer godt til risalamanden og så er det dansk!
5 stjerner
2013 Recioto della Valpolicella Classico, Monte del Frà, Veneto, Italien
Propperiet: 249 kr. pr. fl.
Recioto er amaronens søde moder: en dessertsød amarone. Her er masser af kirsebær som vi kender det fra de øvrige vine fra Valpolicella. Alkoholen er afdæmpet i forhold til portvin, men det er intensiteten også. Vinen fremstår let, elegant og næsten forfriskende. Et friskt pust til dem, der ikke laver den sødeste risalamande.
5 stjerner
NV Finest Reserve, Meandro, Douro, Portugal
Jysk vin: 129 kr. pr. fl. eller 115 kr. pr. fl. v. køb af 6 styk
En mørk og tætpakket bærnæse med brombær og kirsebær i front. Vinen har sødme, fylde og tyngde, der balanceres af frugtkoncentrationen. Alkoholen kunne være bedre integreret og bidrager med mere end varme.
4 stjerner
NV Reserva, Quinta do Infantado, Douro, Portugal
Bichel: 175 kr. pr. fl.
Næsen er nøddet, med røde bær i baggrunden. Vinen er en tawny-type, der bærer præg af fadlagringen, som giver frugten en tørret karakter. Det giver samtidig en lettere vin, med mindre tyngde, selvom sødmen ikke er langt fra de øvrige portvine, fremstår den slankere.
4 stjerner