Vores italienske pizzaaften
Vi skulle endelig have en stille og rolig pizzaaften. Valget blev truffet i enighed – det skulle være italienske pizzaer, dem med den tynde bund. Det lille italienske spisested, Delizioso i Åbyhøj er familiens yndling – så det var der vi bestilte de otte pizzaer. De har altid travlt – og det er ikke uden grund. Nicola Cipullo som ejer Delizioso kommer oprindelig fra Napoli. Han er manden bag nogle af byens bedste pizzaer.
Sparsom med plads
Der er ikke meget plads i den lille takeaway. Den er altid stuvende fuld af mennesker – dog kommer de fleste efter takeaway, men der er en seks – syv siddepladser, hvis man er heldig. Det er ikke umuligt at få en plads hos Nicola, men man skal ikke tage det for givet. Første gang vi besøgt Nicola, var der kun ham selv. I dag har han tre ansatte, så det går godt for det lille italienske spisested. Det er også fortjent. Nicola selv arbejder alle ugens dage, og er stort set altid i butikken. Han er et dejligt menneske, som i den grad er tilstede og kan snakke med alle mennesker.
Priserne er lave. Råvarerne er af god kvalitet. De fleste af dem kommer fra Italien – og sådan bliver det ved med at være. Nicola har lavet mad hele sit liv. Ikke kun pizza. Han har været hele spekteret igennem. Alle pizzaerne hos Nicola har en dejlig sprød bund, ikke for fed og med tilpas fyld. Familien var enige om, at bunden er perfekt sprød, men ikke tør.
Italiensk pizza når det er bedst
Margherita til 60 kroner. Mere simple kan det ikke blive. Tomatsauce, den ægte mozzarella, olivenolie og basilikum. Bunden er tynd og så perfekt bagt, at man tror det er løgn.
Vi fik også en salmone med røget laks, mozzarella, ruccola, friske tomater og pesto til 85 kroner. Der er rigelig med laks på. Den er fin røget og pestoen er den ægte – ikke noget færdig købt halvfabrikata her. Er du til fisk og fastfood, kan vi anbefale salmone.
Den næste var en Salsiccia til 85 kroner. Igen er vi i den simple afdeling. Mozzarella, løg og salsiccia – det er alt. Smagen er perfekt. Det er ikke tvivl om, at det er salsiccia-pølsen, der løfter pizzaen her.
Diavola til 85 kroner. Her er tale om en hot pizza – meget stærk. Mozzarella, tomatsauce og salami. Så let kan det gøres. En god pizza, hvor der ikke er sparet på den stærke smag.
De grillede aubergine hos Delizioso, har vi før smagt i butikken. Så fruen i huset måtte smage den igen. Det blev til Romana til 85 kroner. Igen med mozzaralla, en ny stærk salami, pamasan ost og de grillede auberginer.
Nu gik vi over til den første af de tre nyheder. Det var en Cinghiale til 90 kroner. Italiensk vildsvine salami var omdrejningspunktet her – og ud over det, var der kun mozzarella og løg. En ny smag – og anderledes. Hold op den smagte godt. Ros for, at man ikke bare kopierer naboen, men laver sin egne pizzaer.
Næste nyhed er også med vilde dyr. Det er en Cervo med italiensk hjortsalami. Prisen var 90 kroner. Salamien var mild i smagen og kødet mør som smør. Det var mozzarella og artiskokker på. Jeg synes, der var en god originalitet i sammensætningen.
Sidste nyhed var en vinder. Tartufo hed den. Der var salami med sorte trøfler, mozzarella og champignons. Prisen var kun 90 kroner. Igen enkelt udført. Trøffelsmagen er gennemtrængende – og tak for det. Det var de voksne i familiens absolutte favoritpizza.
Pizzaerne er lavet af en tynd italiensk dej. Ud over de mere eller mindre klassiske pizzaer, var de tre nyheder deres signaturpizzaer. Pizzaerne er original Italiensk, dog er nogle af dem med et moderne touch. De sprøde pizzaer – typisk napolitansk stil – giver både en lettere oplevelse og er mere varieret, idet man har den knasende sprøde bund, som står i kontrast til det bløde, cremede topping.
Byens Spiseguide tøver ikke med at anbefale pizza fra Delizioso. Det er blandt de absolutte bedste pizzaer i Århusområdet.