Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Også i Aarhus: Hypet energidrik er solgt ulovligt

Af Stine Kjølby Christensen

I sidste uge kunne vi her på MigogAarhus afsløre, at den stærkt hypede energidrik Prime nu blev solgt i Aarhus.

Den amerikanske læske- og energidrikproducent har skabt helt enorm stor interesse for sine produkter – men faktisk er det slet ikke lovligt at sælge dem i Danmark.

Det melder Fødevarestyrelsen nu ud i en pressemeddelelse.

“Er det sikkert og forsvarligt at lade vores børn eller unge drikke Prime?”

Sådan spørger bekymrede forældre, der har henvendt sig til Fødevarestyrelsen, fordi ejerne af brandet Prime via YouTube har skabt stor hype om drikkevarerne, som har et højt indhold af enten vitaminer eller koffein.

Hvis en producent som Prime tilsætter mere vitamin, mineral, aminosyre eller koffein end tilladt, så opstår der risiko for forbrugeren.

Derfor er det et krav, at produkter med tilsætninger bliver anmeldt, så Fødevarestyrelsen kan holde øje med, at sundhedsskadelige produkter ikke kommer på markedet.

Hvis et produkt ikke er anmeldt, er det ulovligt at sælge i Danmark, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen.

Mangler godkendelse

Mange tilsætninger af vitaminer, mineraler og visse andre stoffer er anmeldt og forhåndsgodkendt til brug i specifikke mængder.

Hvis Prime-drikkene overholdt reglerne for tilsatte mængder, ville det derfor være enkelt for importørerne, at registrere de enkelte produkter, så de lovligt kan sælges i Danmark.

Hvis Prime-produkter er tilsat stoffer eller mængder af tilsætninger, som ikke er forhåndsgodkendt, så skal produktet igennem en sundhedsfaglig godkendelse. Det er ikke sket.

“Ud over at vurdere hvert enkelt produkts mulige effekter på sundheden, så vurderer DTU Fødevareinstituttet også forbrugerens indtag i kombination med den øvrige kost, som jo også indeholder f.eks. vitaminer og mineraler,” siger Henrik Dammand Nielsen.

Højt indhold af vitamin A og koffein

Nogle læskedrikke fra Prime har et højt indhold af A-vitamin, og netop A-vitamin får danskerne i forvejen i store mængder fra bl.a. gulerødder, leverpostej og mange andre fødevarer.

Når vi får en del A-vitamin gennem den almindelige kost, så er der ikke plads til ret meget ekstra i form af tilsætninger. Et for stort indtag af A-vitamin kan skade leveren på længere sigt.

Ulovligt salg

Når Fødevarestyrelsens tilsynsførende finder ikke-godkendte berigede drikke- og fødevarer i butikker og danske webshops, får de forbud mod salg.

Prime er genstand for et stigende ulovligt salg via bl.a. Facebook og DBA, og Fødevarestyrelsens rejsehold har den seneste uge nedlagt forbud mod videre salg af Prime fra fem registrerede og uregistrerede virksomheder.

Fødevarestyrelsen gennemfører lige nu en kontrolkampagne, hvor virksomhedernes salg af fødevarer, der er beriget med vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer, bliver kontrolleret. Kontrolkampagnen varer indtil 30. juni 2023.

Del artikel

Andre læser også